- Resten av livet må jeg leve med at jeg ikke fanget opp signalene

Nevøen ble mishandlet til døde. I dag skal Geir Andre (29) vitne mot sin egen søster.

SAVNER: —Jeg savner henne forferdelig, for hun er fortsatt min søster, sier Geir Andre Gjerstad som er lillebroren til den tiltalte moren til Christoffer. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SAVNER: —Jeg savner henne forferdelig, for hun er fortsatt min søster, sier Geir Andre Gjerstad som er lillebroren til den tiltalte moren til Christoffer. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KODAL (Dagbladet): Samtidig som søsteren ble utspurt av aktor i Tønsberg tingrett om sin døde sønn, fortalte lillebroren Geir Andre Gjerstad til Dagbladet hvor tungt det er å ønske sin egen søster dømt for medvirkning til drap.

- Jeg savner henne forferdelig, for hun er fortsatt min søster, sier han stille.

Han står noen få meter fra barndomshjemmet langt ute på markene i Kodal utenfor Tønsberg. Tenner en selvrullet røyk, peker på et kjellervindu og sier:

Fin barndom - Der var pikerommet hennes. Her vokste vi begge opp med en fantastisk barndom. Hun er åtte år eldre enn meg, men jeg husker godt da hun flyttet sammen med Christoffers far og jeg husker også da hun traff Christoffers stefar, som nå er dømt for å ha mishandlet ham til døde, sier en svært preget Gjerstad.

Han forteller at han mange ganger de siste åra har reflektert over hvorfor han ikke greide å oppdage at nevøen ble mishandlet.

Selv bor han rett over veien for barndomshjemmet, hvor han har pusset opp et eldre hus. Men han husker godt at han reagerte da søsteren kort tid etter at hun møtte Christoffers stefar inviterte han over på noen flasker øl og fortalte at de var forlovet.

- Jeg stusset veldig over at forlovelsen kom så raskt.

Blåøyd for blåøyer Men at den vesle nevøen hadde blåmerker, kuttskader og stadig ble mer innesluttet, bet Geir Andre seg ikke merke i. Han tror det skyldes at han var naiv overfor hva mennesker kan gjøre mot hverandre, selv i nær familie.

- Jeg har vært naiv og ikke trodd det kunne skje slike ting i min egen familie. Resten av livet må jeg leve med at jeg ikke fanget opp signalene. Tusen ganger har jeg blitt spurt om jeg ikke så skadene min nevø var påført, men jeg var blåøyd og naiv, sier han.

I dag skal han selv vitne i rettssaken mot sin egen søster, en rettssak som ikke hadde vært tilfelle om ikke han og søsterens egen mor hadde kjempet for at hele sannheten skulle fram i lyset.

DØD: Christoffer Gjerstad Kihle (8) ble funnet død, nå står hans mor for retten tiltalt for passiv medvirkning til drapet på gutten.
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DØD: Christoffer Gjerstad Kihle (8) ble funnet død, nå står hans mor for retten tiltalt for passiv medvirkning til drapet på gutten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Han stiller seg 100 prosent bak sin mors ønske om en dom mot sin egen søster.

- Jeg støtter mamma 100 prosent i hennes kamp for å få min søster dømt. Dette er den eneste måten vi kan få henne ut av sin manns jernhånd på. Jeg håper en dom vil vekke henne, sier han og legger til:

- Hun er på ingen måte den søsteren jeg kjente. I barndommen var vi verdens beste venner og snakket sammen om alt. Nå er jeg ikke i tvil om at hun er under sin manns kontroll. Alt jeg ønsker er at jeg én dag kan få kontakt med henne igjen, sier han

Mentalt plaster Han forteller at det har vært noen veldig tunge år siden Christoffer døde og han er ikke sikker på om alt noen gang vil bli helt bra. Å vitne mot sin egen søster, sier han er et tungt steg å ta som lillebror.

- Jeg gruer meg veldig til å vitne, men det må til. Så ja, det blir som å rive raskt av et mentalt plaster, avslutter han.