Resten av verden flykter - Norge blir

Sverige, USA, Australia, Japan, Kina og en rekke andre land har startet flukten fra Indonesias kriserammede hovedstad Jakarta. De 150 nordmennene i Jakarta blir oppfordret til å holde seg innendørs, og bli hvor de er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Flyplassen i Jakarta var tettpakket med utlendinger som flyktet fra urolighetene i Indonesia i dag.

Men ingen av de norske statsborgerne som ambassaden i Jakarta var i kontakt med i dag sto på reisefot. De har hittil heller ikke blitt direkte rammet av urolighetene, forteller ambassadør Jan Wessel Hegg til NTB.

- De hadde det bra, og fikk råd om å forbli i sine hjem, sier Wessel Hegg.

Svenske selskaper valgte en annen linje. Rundt 100 ansatte i Ericsson ventet på å komme seg ut av byen. Også Volvo og kulelagerprodusenten SKF evakuerte ansatte.

Situasjonen i byen var i formiddag ikke tilnærmelsesvis så dramatisk som i går, men den norske ambassadøren karakteriserte stemningen som preget av kunstig ro. Butikker og kontorer holdt stengt, det var liten trafikk i gatene og ingen tegn til bråk i områdene der de fleste utlendinger bor.

Utenriksdepartementet i Oslo står i løpende kontakt med andre land om situasjonen i Jakarta, og muligheten for en evakuering vurderes fortløpende, opplyser pressetalsmann Ingvard Havnen.

Finsk fly

Finlands nasjonale flyselskap Finnair sendte i dag et fly til Jakarta for å hente ut 175 finner og andre nordiske statsborgere. En talsmann for den finske ambassade sa at det ikke var snakk om noen evakuering, og at de som ønsket å reise i første omgang ville bli fløyet til andre byer i Indonesia.

USA arrangerte nødflygninger for amerikanske statsborgere som ikke kom med de regulære flyene ut av Jakarta.

Store europeiske og amerikanske konserner, som de franske GEC-Alsthom, L'Oreal og Lyonnais des Eaux har begynt å evakuere sine ansatte fra Jakarta. Den britiske sjefen for et tekstilfirma sa at hun ville reise til flyplassen 12 timer før flyet hennes skulle gå, for å være sikker på å rekke avgangen.

Det svenske industrikonsernet SKFs avdeling i Jakarta holdt stengt fredag, for å unngå at bedriftens lokaler ble utsatt for plyndring. Flesteparten av bedriftens 444 ansatte er permittert med full lønn, og ledelsen har rådet dem til å reise fra byen.

Taiwan

Myndighetene i Taipei forberedte fredag evakuering av mange tusen Taiwan-kinesere fra Jakarta og andre deler av Indonesia. Den kinesiskættede befolkningen er mer velstående enn indonesere flest, og rammes særlig av opptøyene som til nå har kostet over 200 menneskeliv.

(NTB)

KRIG: Soldater går til regelrette angrep på demonstrantene. Foreløpig er det usikkert hvem som vinner krigen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer