STEINFUNN: Det er ved denne islagte innsjøen kalt Tsjebarkul at fragmenter av meteoritten har blitt funnet. Ifølge Viktor Grohovskij fra Det føderale universitetet i Ural vil også steinen bli oppkalt etter innsjøen. Hullet på bildet er åtte meter i diameter og lørdag dykket seks dykkere etter steinrester i innsjøen. Foto: Sergei Ilnitsky / EPA / NTB Scanpix
STEINFUNN: Det er ved denne islagte innsjøen kalt Tsjebarkul at fragmenter av meteoritten har blitt funnet. Ifølge Viktor Grohovskij fra Det føderale universitetet i Ural vil også steinen bli oppkalt etter innsjøen. Hullet på bildet er åtte meter i diameter og lørdag dykket seks dykkere etter steinrester i innsjøen. Foto: Sergei Ilnitsky / EPA / NTB ScanpixVis mer

Rester av meteoritten funnet i Russland

Vil trolig få navnet Tsjebarkul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fragmenter av meteoritten som eksploderte etter at det den traff atmosfæren i Ural-området i Russland fredag, er funnet.

De små bitene av meteoritten, som skadet mer enn 1200 mennesker, er funnet rundt innsjøen Tsjebarkul, som ligger ved byen med samme navn.

10 prosent jern Viktor Grohovskij fra Det føderale universitetet i Ural informerte russisk presse og nyhetsbyrået RIA Novosti om funnet i går kveld.

Han tror nå meteoritten vil bli oppkalt etter innsjøen og byen Tsjebarkul.

- Vi er nettopp ferdig med analysene, og vi kan bekrefte at framentene vi har funnet er av meteoritt-opprinnelse. Det dreier seg om en steinmeteoritt med et jerninnhold på rundt 10 prosent, forteller forskeren.

Ifølge BBC var seks dykkere på jakt etter stein-biter i innsjøen lørdag, uten hell.

Massiv romstein Det er estimert at 200 000 kvadratmeter med vinduer ble ødelagt i det meteoritten brøt lydmuren og skapte et stort smell. De over 1200 skadde personene ble truffet av glassplinter i det vinduene sprengte som følge av trykkbølgen fra eksplosjonen.

Meteoren hadde ingenting å gjøre med asteroiden DA14 som passerte jorda rekordnært fredag. At disse to begivenhetene skjedde på samme dag er tilfeldig og ekstremt sjeldent, ifølge eksperter.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA anslår at meteoritten hadde en diameter på rundt 15 meter.

- Det ble først antatt at den hadde en masse på ti tonn,  men NASA har nå kommet fram til at den var langt større - hele 7000 tonn, sa Knut Røed Ødegård til Dagbladet lørdag.

Ifølge ham hadde meteoritten en hastighet på 18 kilometer i sekundet.

Luftmotstanden varmet steinen opp til en glødende ildkule idet den for gjennom atmosfæren i overlydsfart. Da den eksploderte, ble det utløst 30 ganger så mye energi som da USA slapp en atombombe over den japanske byen Hiroshima mot slutten av andre verdenskrig.

Det første er det ekstremt sjeldent at så store meteorer observeres og filmes, og enda mer uvanlig at noen blir skadd. Sjansen for å bli rammet av en meteoritt er mikroskopisk. 

TYDELIG PÅ HIMMELEN:  Meteoritten landet tidlig fredag morgen. Foto: AP Photo/AP Video
TYDELIG PÅ HIMMELEN: Meteoritten landet tidlig fredag morgen. Foto: AP Photo/AP Video Vis mer