Rester av sju plantevernmidler funnet i norske jordbær

- Ikke farlig å spise bær med de målte nivåene.

KONTROLLERT: Mattilsynets årlige kontroll med plantevernrester i mat i 2016 tilsier at maten i Norge er trygg å spise. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
KONTROLLERT: Mattilsynets årlige kontroll med plantevernrester i mat i 2016 tilsier at maten i Norge er trygg å spise. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mattilsynet fant rester av sju ulike plantevernmidler i norske jordbær. Beregninger viser at det ikke er farlig å spise bær med de målte nivåene.

Mattilsynets årlige kontroll med plantevernrester i mat i 2016 tilsier at maten i Norge er trygg å spise.

Mengden plantevernmidler i mat er lav, og det er få funn over grenseverdiene, viser Mattilsynets prøver. Men antallet overskridelser er høyere enn på flere år.

1 326 prøver av ferske, fryste eller bearbeidede matvarer er analysert, og Mattilsynet fant overskridelser i 2,1 prosent (28 prøver).

– Antall overskridelser er høyere i 2016 enn de siste årene, men en viss variasjon fra år til år anses å være normalt. Mattilsynet vil likevel følge utviklingen for å se om økningen fra 2015 til 2016 er av tilfeldig karakter, sier seniorrådgiver Hanne Marit Gran i Mattilsynet.

For frukt og bær ble det påvist rester av plantevernmidler i henholdsvis 81 og 78 prosent av prøvene, men bare 2,9 og 1,7 prosent var overskridelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer