Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rester fra Air France-vraket funnet

Letemannskaper har funnet vrakdeler fra Air France-flyet som styrtet i Atlanterhavet med 228 mennesker om bord i juni 2009.

VRAKRESTER: Nå har man funnet rester fra Air France flyet som styrtet i 2009. Foto: AFP PHOTO/Scanpix
VRAKRESTER: Nå har man funnet rester fra Air France flyet som styrtet i 2009. Foto: AFP PHOTO/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle de 228 omkom. Ulykken er den verste noensinne med et fly fra Air France.

Et bergingsfartøy med miniubåter lokaliserte vrakrestene av Airbus A330-flyet som styrtet i et uvær på vei fra Rio de Janeiro til Paris.

«I løpet av de siste 24 timene med operasjoner i havet har teamet på båten lokalisert deler av et fly. Disse delene er identifisert som deler av passasjerflyet AF 447», heter det i en uttalelse som det franske etterforsknings- og analysebyrået BEA sendte ut sent søndag.

Stor del BEA-direktør Jean-Paul Troadec sier også at etterforskerne har godt håp om å finne de såkalte svarte boksene - taleregistratoren og ferdskriveren - fordi området der vrakdelene er funnet, er relativt lite.

Delene som er funnet, består blant annet av motorer og deler av en vinge.

- Det er en stor del av flyet, sier Frankrikes transportminister Nathalie Kosciusko-Morizet til fransk radio mandag.

Franske myndigheter skal mandag ettermiddag offentliggjøre bilder av vrakdelene og holde en pressekonferanse klokken 15.

Fjerde forsøk Kosciusko-Morizet uttrykte også håp om at de svarte boksene ville bli funnet raskt.

Frankrike innledet for bare vel en uke siden den fjerde leteoperasjonen etter de svarte boksene og vraket i dypet av Atlanterhavet. Letingen blir finansiert av Air France og Airbus og har en prislapp på rundt 70 millioner kroner.

Air France-flyet forsvant i et uvær midt mellom Brasil og Senegal 1. juni 2009 da det var på vei fra Rio de Janeiro til Paris.

Ising Kort tid etterpå ble det funnet vrakrester og levninger av noen av rundt 50 passasjerer, men de fleste av de omkomne er fortsatt savnet. Blant de døde var det personer fra over 30 nasjoner, blant dem tre nordmenn. De fleste omkomne var franske, brasilianske og tyske.

Å finne de svarte boksene er avgjørende for å fastslå årsaken til ulykken. Foreløpig tror man den mest sannsynlige årsaken er ising på sensorene som måler hastigheten. Sensorene skal dermed ha vist feil hastighet i sekundene før flyet styrtet. Men den foreløpige ulykkesrapporten slår fast at det er umulig å si sikkert hva som var årsaken uten å ha informasjon fra de svarte boksene.

Etterlatte håpefulle Det forrige søket etter de svarte boksene ble avsluttet i mai i fjor.

- Kanskje vi nå får svaret på spørsmålene de etterlatte og selskapet har stilt seg siden juni 2009, sier sjef for Air France-KLM, Pierre-Henri Gourgeon.

Talsmann for den franske foreningen for de etterlatte, Jean Baptiste Audousset, uttrykker også håp om å få et svar, men ber familiene vente på konkrete bevis.

Fransk påtalemyndighet etterforsker flyulykken og har tatt ut foreløpig siktelse mot Air France for uaktsomt drap.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media