- Resultat av muslimhat

Sterke reaksjoner etter skyteepisoden i Bærum lørdag.

SKYTING: En person beskrives som lettere skadet etter å ha blitt skutt i en moské i Bærum. En mistenkt gjerningsmann er pågrepet. Video: Tipser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ettermiddag kom meldingen om en skyteepisode i al-Noor-moskeen i Bærum. En person ble skadd i angrepet, som endte med at de få personene som var inne i moskeen klarte å overmanne gjerningsmannen.

Mannen, en norsk 20-åring med lokal tilknytning, ble pågrepet og siktet for angrepet. Noen timer seinere fant også politiet en død kvinne i en bolig i Bærum. Mannen ble seinere siktet for drap på den unge kvinnen han har en familiær tilknytning til.

I en pressemelding natt til søndag, skriver Islamsk Råd Norge at de på det sterkeste fordømmer angrepet. De kaller mannen i 20-åra en terrorist.

- Han var åpenbart motivert av høyreekstreme holdninger og hyllet terroristen fra New Zealand i et nettforum kort tid før angrepet, skriver Islamsk Råd Norge.

- Langvarig muslimhat

Politiet har for øvrig uttalt at de foreløpig ikke har noen grunn til å tro at dette er et forsøk på terror.

- Vi takker gud for at ingen ble drept eller livstruende skadd under dette terrorangrepet, skriver Islamsk Råd.

POLITIET: Politiet sier gjerningsmannen skal ha publisert meldinger på nettet før moské-angrepet fant sted. Video: Christian Wehus. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

Videre skriver de at angrepet er et resultat av et «langvarig muslimhat». De skriver at norske muslimer lenge har vært bekymret over muslimhatet som de mener sprer seg i Norge.

Abid Raja (V) skriver på Twitter at dette er et angrep på oss alle.

- Ikke bare muslimene, men også alle etniske nordmenn som framelsker verdier som religionsfrihet og ytringsfrihet. Jeg håper vi også denne gangen kan stå sammen og vende ekstremismen ryggen, slik vi gjorde 22. juli.

<strong>RYSTET:</strong> Abid Raja. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
RYSTET: Abid Raja. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

Han skriver at vi må kunne forvente at alle muslimer i Norge må kunne gå trygt til moskeene i morgen, da det i morgen feires eid, som markerer slutten på hajj, muslimenes pilegrimsreise.

- Alle er rystet over den dramatiske hendelsen i Bærum. Vi må kunne forvente at alle muslimer i Norge kan gå trygt til moskeene i morgen - og at politiet vil sikre tryggheten!

Fordømmer hendelsene

I natt har Islamsk Råd blitt kontaktet av flere nordmenn som ønsker å stille opp som vakt i forbindelse med eid-feiringen, skriver NTB. Disse blir anmodet til å ta kontakt med en moské i sitt nærområde.

Politiet har også iverksatt en rekke forebyggende tiltak i forbindelse med eid-feiringen.

<strong>FORDØMMER ANGREPET:</strong> Jøran Kallmyr. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
FORDØMMER ANGREPET: Jøran Kallmyr. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) fordømmer hendelsen.

- Mine tanker går i kveld til alle de som var i moskeen i Bærum i dag. Jeg fordømmer på det sterkeste, det som nå ser ut til å være et angrep på muslimer. Alle skal være trygge i sitt gudsrom, uavhengig av om man er muslim, kristen, jøde eller annet.

- Dramatisk med skyting inne i moské i Bærum, skriver Jonas Gahr Støre (Ap) på Twitter.

- Uansett hva bakgrunnen er, skaper dette frykt og uro blant muslimer som forbereder høytida eid. Vi sender omtanke og støtte til muslimer i Norge i dag.

<strong>FRAKTET VEKK:</strong> Den døde kvinnen. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
FRAKTET VEKK: Den døde kvinnen. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet Vis mer

Siktet for drap

Det var lørdag ettermiddag den siktede mannen i 20-åra skal ha gått til angrep på moskeen i Bærum med våpen. Politiet har ikke med sikkerhet kunnet si om det faktisk ble avfyrt skudd innendørs, men de bekrefter at det ble funnet våpen på gjerningsmannen.

En person ble altså skadd.

Noen timer seinere fant politiet en død kvinne på en adresse i Bærum etter en større politiaksjon. Mannen i 20-åra ble siktet for drapet på den unge kvinnen, som han har en familiær relasjon til.

Den døde kvinnen ble fraktet vekk fra boligen ved 02.30-tida natt til søndag. Politiet meldte i en pressemelding seint lørdag kveld at siktede også avhøres om både moskéangrepet og drapet i natt.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med mannens forsvarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer