Resultatet blir tre grader økt oppvarming

Verdenslederne vet at det går mot alvorlig klimaendring, ifølge et hemmelig FN-dokument.

ISEN SMELTER Verdenslederne vet at det går mot en alvorlig klimaendring. Foto: REUTERS/Marcos Brindicci/Scanpix
ISEN SMELTER Verdenslederne vet at det går mot en alvorlig klimaendring. Foto: REUTERS/Marcos Brindicci/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| KØBENHAVN / OSLO (Dagbladet): Mens klimaforhandlingene sto i stampe tok verdens ledere seg tid til en bedre middag på dronningens slott i København i går kveld.

Det skjedde samtidig med at et hemmelig FN-dokument, som skremmer miljøbevegelsen, lekket ut. Dokumentet, som Dagbladet har fått tilgang til, viser to ting:

• Hvis bare løftene som ligger på bordet nå gjennomføres, styrer verden mot en oppvarming på tre grader. Det vil, ifølge FNs klimapanel, føre til irreversible og alvorlige klimaendringer.

• Dokumentet viser også at løftene om utslippskutt fra fattige land er betydelig større enn løftene fra rike land målt i tonn CO2. Lekkasjen vil ikke skape bedre stemning mellom fattige og rike land, som fra før er i dyp konflikt i klimaforhandlingene.

— Vi har nå en situasjon hvor forhandlingene enten kollapser eller gir oss en global oppvarming tilsvarende tre grader eller mer. Det er krise og skandale. Vi er redde for at dette skal bli en grønnvaskingssak, der politikerne setter seg ned og feirer uansett hvordan resultatet blir, sier leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer