Resultatet blir tre grader økt oppvarming

Verdenslederne vet at det går mot alvorlig klimaendring, ifølge et hemmelig FN-dokument.

ISEN SMELTER Verdenslederne vet at det går mot en alvorlig klimaendring. Foto: REUTERS/Marcos Brindicci/Scanpix
ISEN SMELTER Verdenslederne vet at det går mot en alvorlig klimaendring. Foto: REUTERS/Marcos Brindicci/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KØBENHAVN / OSLO (Dagbladet): Mens klimaforhandlingene sto i stampe tok verdens ledere seg tid til en bedre middag på dronningens slott i København i går kveld.

Det skjedde samtidig med at et hemmelig FN-dokument, som skremmer miljøbevegelsen, lekket ut. Dokumentet, som Dagbladet har fått tilgang til, viser to ting:

• Hvis bare løftene som ligger på bordet nå gjennomføres, styrer verden mot en oppvarming på tre grader. Det vil, ifølge FNs klimapanel, føre til irreversible og alvorlige klimaendringer.

• Dokumentet viser også at løftene om utslippskutt fra fattige land er betydelig større enn løftene fra rike land målt i tonn CO2. Lekkasjen vil ikke skape bedre stemning mellom fattige og rike land, som fra før er i dyp konflikt i klimaforhandlingene.

— Vi har nå en situasjon hvor forhandlingene enten kollapser eller gir oss en global oppvarming tilsvarende tre grader eller mer. Det er krise og skandale. Vi er redde for at dette skal bli en grønnvaskingssak, der politikerne setter seg ned og feirer uansett hvordan resultatet blir, sier leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, til Dagbladet.

Tre aktivister fra organisasjonen tok seg i går inn på dronningens slott på Christianborg.

Aktivistene kom seg helt inn på slottet, før de ble stoppet av sikkerhetsvaktene. Den ene aktivisten er norske Nora Christiansen (34), den andre var leder for Greenpeace Spania, Juantxo Lopez de Uralde.

Christiansen, som er fra Fredrikstad, er gift med Mads Flamp Christensen. Han er generalsekretær i Greenpeace Norden og svært fornøyd med konas innsats:

- Det var veldig fint, vi fikk budskapet direkte ut. Lederne burde snakke om klima istedenfor å sitte festkledd til middag mens forhandlingene er på vei mot kolllaps, sier Christensen til Ekstra Bladet.

Han bekrefter overfor Dagbladet at det hele var en planlagt situasjon.

- Jeg håper aksjonen får innvirkninger, slik at vi får en god klimaavtale i morgen, sa Christiansen til Dagbladet like etter midnatt.

Han har selv fulgt forhandlingene fra innsiden, mens kona er aktivist. Han er ikke bekymret, til tross for at hun må tilbringe natta bak lås og slå. En talsperson for København-politiet, Lars Borg, sier til Dagbladet at man risikerer fengselsstraff på mellom ett og to år for å bryte seg inn på Christianborg, men tror ikke Christiansen er i dette området.