NULLSTILLES: I lagmannsrette skal man se på alle bevisene på nytt og saken fra tingretten nullstilles, sier aktor, statsadvokat Thorbjørn klundseter, i sitt innledningsforedrag, Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NULLSTILLES: I lagmannsrette skal man se på alle bevisene på nytt og saken fra tingretten nullstilles, sier aktor, statsadvokat Thorbjørn klundseter, i sitt innledningsforedrag, Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Resultatet fra tingretten er nullstilt

Alle bevisene i saken skal vurderes på nytt, sier aktor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Rune Øygard (53) står i dag på nytt tiltalt. Denne gangen i ankesaken i Eidsivating lagmannsrett i Hamar.

Følg forhandlingene minutt for minutt i vårt Nyhetsstudio.

Han står tiltalt for seksuelle overgrep mot ei i dag 17 år gammel jente. Han nekter straffskyld.

I sal nummer 9 i fjerde etasje lagmannsretten sitter Øygard sammen med sine forsvarere Mette Yvonne Larsen og Morten Eiebakke på fremste rad. Også aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, sitter på fremste rad. På raden bak den tiltalte sitter fornærmede (17) sammen med sine foreldre og sin bistandsadvokat Nina Braaten Hjortdal.

På andre siden av rommet sitter juryen som består av ti medlemmer og to varamedlemmer - seks kvinner og seks menn. Lagmansretten utgjør i tillegg tre fagdommer som ledes av lagdommer Ørnulf Røhnebæk. På pulikumssiden er det to rader med pressefolk - journalister, kommentatorer og tegnere. På bakerste rad sitter publikum.

Jury I lagmannsretten står Øygard også overfor en jury bestående av ti personer. Det er de som i utgangspunktet skal bestemmer om den tidligere Vågå-ordføreren er skyldig eller ikke.

I dagene før rettsstart har partene mottatt nye dokumenter i saken og advokat Mette Yvonne Larsen, som forsvarer Rune Øygard, varslet at hun ønsker en utsettelse av saken for å kunne gå gjennom dokumentene med sin klient. Hun varslet at hun trengte en lengre pause og det skal foreløpig ikke være snakk om flere dager.

- Nullstilt Etter at juryen var satt startet aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, sitt innledningsforedrag som gir en oversikt over saken og beskrivelse av parter, samt vitne i saken. Rune Øygard ble i forrige rettsinstans dømt til fire års fengsel for gjentatte overgrep. Klundseter understreket at nå starter retten man med blanke ark.

- Resultatet fra tingretten er nå nullstillt. Lagmannsretten skal se på alle bevisene på nytt, sa aktor i lagmannsretten.

Dette er hva de strides om.

Lagdommer Ørnulf Røhnebæk anmodet jurymedlemmene om å glemme alt de har lest og sett fra den massive mediedekningen av straffesaken mot Rune Øygard,

- Det kan virke vanskelig, men det har vist seg i andre saker å være mulig, sa han.

Advarte mot sosiale medier Jurymedlemmene fikk streng beskjed om ikke å snakke detaljert om saken med sine nærmeste eller andre. Og de ble minnet om at de ikke må skrive eller mene noe om saken på nettet.

- IKKE skriv om saken på sosiale medier, sa Røhnebæk.

Dagbladet følger rettsfohandlingene.

ADVOKATER: Forsvarer Mette Yvonne Larsen og bistandsadvokat Nina Braaten Hjortdal. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ADVOKATER: Forsvarer Mette Yvonne Larsen og bistandsadvokat Nina Braaten Hjortdal. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer