Resultatet overrasket forskerne: Se hvordan genifuglen Figaro lærer bort smarte knep

- Kom opp med sin egen strategi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Goffin-kakaduen Figaro ble kjendisfugl etter at han overrasket forskere ved Oxford University med intelligente triks for to år siden.

Det viste seg at fuglen klarte å finne ut en måte å lage et redskap til å fange mat som for eksempel var plassert bak et gitter.

Nå har forskere ved samme universitet funnet ut at genifuglen kan lære bort disse knepene til andre fugler av samme art.

Se video av forsøket øverst i saken!

Teknisk intelligens Studien har konsentrert seg om såkalt teknisk intelligens, som går ut på fuglenes evne til å bruke objekter rundt seg til å løse problemer.

- Kakaduer er veldig interessante fordi de leker med objekter, sier Dr Alice Auersperg ved Oxford University og University of Vienna til BBC.

Forsøket gikk ut på at seks fugler skulle følge med på Figaro som fant ut hordan han skulle fiske ut en nøtt som var plassert bak et gitter.

Studien er presentert i The royal society i går.

Overrasket Etterpå skulle fuglene som fulgte med prøve selv, og resultatet overrasket forskerne.

- De lyktes, og ble påvirket til hvordan de skulle håndtere materialet. Men de kopierte ikke Figaro, de kom opp med sin egen strategi for å få tak i belønningen, sier Auersperg.

Hun mener dette bekrefter hvor innovative og tilpasningsdyktige arten er når de står overfor nye problemer.

Ikke begeistret Ikke alle er like imponert over eksperimentet. Professor Richard Byrne ved Universitetet i St Andrews er ikke overbevist om at kakaduene har en så avansert oppførsel.

- For å etterligne må man få en faktisk forståelse for hva som foregår. I dette forsøket så de på årsak og virkning ved bruk av et redskap i oppgaven, sier han.

Han mener de har stimulert en forbedring, der fuglene mest sannsynlig blir påvirket i måten å bruke objektet når de ser en annen fugl gjøre det, og forsøket blir feil.

Resultatet overrasket forskerne: Se hvordan genifuglen Figaro lærer bort smarte knep