Resultatløs hvalkrangel

Hvis du bruker lupe, ser du millimetersteget som vi nå er nærmere kommersiell hvalfangst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Delegatene som deltok på årets sesjon i Den internasjonale hvalfangstkomiteen (IWC), måtte reise hjem med tomme garn.

Mistillit og steile fronter har preget samtalene denne uken. Fire dager med heftige diskusjoner endte torsdag med at verken fangstnasjoner eller land som vil verne hvalen, fikk sine viktigste forslag vedtatt.

I alt 57 land deltok på møtet i Sorrento som åpnet med et sterkt fokus på den danske kommisjonslederens initiativ. Han har foreslått en gradvis oppheving av det 18 år gamle totalforbudet mot kommersiell hvalfangst.

IWC-delegatene behandlet aldri realitetene i det danske initiativet, men natt til torsdag ble det meislet ut en resolusjonstekst som beskriver hvordan forslaget skal behandles videre.

- Vedtaket er et skritt på veien mot kommersiell hvalfangst. Men det er et lite skritt, og ikke et stort slik Japan ønsket, sier Susan Lieberman fra Verdens Naturfond (WWF) til nyhetsbyrået AFP.

- Realitetene er at både Norge, Japan og Island vil fortsette å fange hval, mens hvalfangstkommisjonen står like langt unna sitt opprinnelige formål - å forvalte hvalbestandene, sier sekretær Rune Frøvik i den fangstvennlige Høge Nord Alliansen til NTB.

Norske delegater kom til Sorrento for å jobbe for at Norge skal kunne fange flere vågehval. Årets kvote ligger på 670 hval i henhold til IWCs beregningsmodell.

Torsdagens vedtak fortoner seg som et millimeterskritt mot å oppheve totalforbudet mot kommersiell hvalfangst. Norges fungerende hvalfangstkommissær Bengt O. Johansen har ikke stor tro på at kompromisset vil føre fram ved neste års sesjon:

- Dette er en fryktelig vanskelig prosess som lett vil strande. Det ligger ingen sterk dynamikk i dette initiativet. Verneinteressene har uttrykt sterk motstand, men også for fangstnasjoner som Norge er det vanskelige elementer i denne prosessen, sier Johansen til NTB.

(NTB)

<B>FIKK IKKE VILJEN SIN: Den japanske delegaten Morito Minoru poserer foran hvalposteren under ukas IWC-møte i Italia.