Resultatløs ubåtjakt utenfor Bodø

Forsvarets Orion-fly gikk på vingene lørdag da en fiskebåt meldte at den nesten hadde kollidert med en ubåt. Søket vest for Bodø ga ingen resultater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meldingen om at det skulle være en ubåt i Vestfjorden kom inn lørdag formiddag. Forsvaret hadde ingen opplysninger om norske eller allierte ubåter i området, og det ble derfor besluttet å sende et Orion-fly fra Andøya for å undersøke nærmere, skriver nettstedet AldriMer.

Etter nærmere fire timer var flyet i luften, men fem timers leting ga ikke resultat.

– Vi fant ikke noe som tilsvarer det fartøyet vil ble tipset om. Vi var, med hjelp av de sensorene Orion-flyet har, ikke i stand til å detektere noe, sier talsperson Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Klassekampen.

Ifølge AldriMer jobbet FOH ut fra at observasjonen som ble meldt inn kan ha vært av den russiske ubåten «Podmoskovye», som ifølge russiske kilder forlot området ved Arkhangelsk lørdag. Tidsmessig passer ikke de to observasjonene sammen, men nettstedet sier det ikke er uvanlig at tidsangivelsene fra russiske kilder ikke er korrekte.

Stordal sier til Klassekampen at Forsvaret ikke har opplysninger som tilsier at det skal være russiske ubåter i området. Dersom en russisk ubåt tok seg inn i Vestfjorden, ville det være en krenkelse av norsk territorialfarvann. (SNTB)