Resultatløse søk etter Svalbardstudenter

Ett døgn er gått siden nødpeilesenderen til fire studenter på Svalbard ble utløst. Alle forsøk på søk i området har til nå vært resultatløse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Både bakkemannskaper på snøscooter og helikopter har blitt benyttet i søket etter de savnede, men svært dårlig vær har gjort arbeidet vanskelig.

- Vi forbereder et nytt søk fra helikopter nå, mens bakkemannskapet har blitt trukket tilbake. Det er ikke tilrådelig at de fortsetter lengre, sier Arild Lyssand ved Sysselmannens kontor til Dagbladet.no.

Breområde

Det var ved 18 tiden mandag at nødpeilersenderen som tilhørte UNIS (Universitetsstudiene på Svalbard) ble utløst. I løpet av tirsdagen ble det klart at gruppen som benyttet senderen besto av fire studenter i 20 årene. To nordmenn og to fra Sverige. De fire skal ha dratt med snøscootere fra Longyearbyen søndag. Målet for turen skal ha vært Newtontoppen, Svalbards høyeste fjell.

Området nødpeilesenderen har blitt utløst i er i et sprekkområde på en isbre rundt 130 kilometer nordøst for Longyearbyen.

Vanskelig søk

- Dette er et område med mye sprekkdannelser, og vi vil derfor ikke søke mer på bakken. Når det gjelder søkene med helikopter er de vanskelige på grunn av været. Området ligger ganske høyt, og skylaget ligger så nær bakken at det er umulig å prøve på noen landing, sier Lyssand. Han forteller at de vil fortsette søkene i helikopter ut over kvelden og håper de kan finne en åpning slik at de kan lande.

Godt utstyrt

Det er fortsatt uklart hva som kan ha hendt med de savnede. Som studenter ved UNIS har de alle gått igjennom et obligatorisk sikkerhetskurs for sikker ferdsel i naturen på Svalbard. Studentene skal også være godt utstyrt for utendørsopphold.

- Det er vanskelig å vite hva som har skjedd. Det kan være alt fra at de har fått problemer med kjøretøyene eller en eller flere kan ha havnet i en bresprekk, sier Lyssand til Dagbladet.no

RESULTATLØST: Leteaksjonen etter studentene er foreløpig resultatløs. Dette bildet er fra leteaksjonen etter den 53 år gamle mannen som mandag ble tatt av et snøskred på Svalbard. Han ble funnet omkommet.