Ber Forsvaret om hjelp:

Resultatløst søk etter Christoffer (29): - Det er vanskelig

Letemannskaper søker tirsdag på niende dagen etter savnede Christoffer Lysne Elgåen (29). Nå har politiet bedt Forsvaret om hjelp til å finkjemme den dype Aurlandsfjorden.

DYP FJORD: En undervannsfarkost fra Bergen leter etter Christoffer Lysne Elgåen i Aurlandsfjorden. Nå ber politiet om ytterligere hjelp fra Forsvaret til å finkjemme fjordbunnen. Foto: Arne Veum / Aurlendingen
DYP FJORD: En undervannsfarkost fra Bergen leter etter Christoffer Lysne Elgåen i Aurlandsfjorden. Nå ber politiet om ytterligere hjelp fra Forsvaret til å finkjemme fjordbunnen. Foto: Arne Veum / Aurlendingen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siste sikre observasjon av Elgåen ble gjort fredag kveld 9. oktober, da han gikk hjemover etter å ha besøkt noen venner. 29-åringens mobiltelefon ble mandag i forrige uke funnet i det bratte og ulendte terrenget mellom fylkesveien og fjorden, som måler rundt 400 meter dyp ved funnstedet.

Siden da har det blitt søkt iherdig etter 29-åringen, som det antas har omkommet etter å ha falt i fjorden.

- Vi har ikke så mange muligheter å lete på, men fortsetter med de søkene vi har gjort på ubestemt tid. Vi søker også langs strendene i håp om at det skal dukke opp noe der. Det er vanskelig, sier leder Steinar Grønsberg i Aurland Røde Kors Hjelpekorps til Dagbladet.

SØKER VED FUNNSTEDET: Et stort antall frivillige, samt politi, Røde Kors og brannvesen, leter etter 29 år gamle Christoffer i Aurlandsfjorden. Bildet er fra forrige onsdag, tatt like ved der 29-åringen mobiltelefon ble funnet i vannkanten. Foto: Arne Veum / Aurlendingen
SØKER VED FUNNSTEDET: Et stort antall frivillige, samt politi, Røde Kors og brannvesen, leter etter 29 år gamle Christoffer i Aurlandsfjorden. Bildet er fra forrige onsdag, tatt like ved der 29-åringen mobiltelefon ble funnet i vannkanten. Foto: Arne Veum / Aurlendingen Vis mer

Utvider søket

Etter å ha finkjemmet fjordområdene rundt stedet 29-åringens mobiltelefon ble funnet, har søket blitt utvidet.

- Lørdag ble det søkt i nesten hele Sognefjorden. Folk har vært langt utover, forteller Grønsberg.

Den dype fjorden, som har en dybde på 500 til 600 meter enkelte steder, gjør søket vanskelig, og på niende dagen er det fortsatt resultatløst. Letemannskapene har imidlertid ingen planer om å gi opp.

- Vi krysser fingrene hver dag for at vi skal finne ham, sier Grønsberg.

Hjelp fra Forsvaret

Fordi fjorden er så dyp, har mannskapene stort sett konsentrert seg om overflatesøk i fjorden og søk langs strendene, mens en ROV, en undervannsfarkost, har lett langs bunnen i området der det er antatt at Christoffer kan ha falt ut i fjorden.

Politiet mener imidlertid at søket på dypet må utvides, og har sendt anmodning om hjelp fra Forsvaret.

- Det er områder som er interessante å søke i enda, og som er beregnet ut fra hvordan ting kan forflytte seg i fjorden. Derfor er det sendt anmodning om hjelp fra Forsvaret i dag. Hvis vi får flere ressurser kan vi søke på større områder, sier tjenestestedsleder Knut Arne Klingenberg i politiet til Dagbladet.

- Det er viktig for de pårørende at vi prøver det vi kan, legger han til.

Enorm respons

I likhet med svært mange av Aurlands knappe 2000 innbyggere kjente Grønsberg i Røde Kors den savnede godt.

- Han hadde mye vennskap rundt omkring, forteller han.

I tillegg til nødetatene, Røde Kors og miniubåten fra Bergen, er det derfor svært mange frivillige som har bidratt i søket på fjorden, og mange har tatt seg fri fra jobb for å kunne være med.

Responsen har vært så enorm at de som leder søket har måttet si stopp, slik at det ikke blir for mange involvert, fortalte ordfører Trygve Skjerdal til Dagbladet søndag.

I løpet av helga har frivillige også satt i gang en innsamlingsaksjon, som i løpet av få dager fikk inn over 300 000 kroner, som kan brukes til leteaksjonen.

- Pengene blir nok i førsteomgang øremerket til leteaksjonen, men vi har ikke fått tenkt igjennom det enda. Det er for travelt, sier Grønsberg.

Klingenberg i politiet sier de håper å holde aksjonen oppe og gå på offentlig midler enda, ettersom det er områder som ikke er gjennomsøkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer