Retro- krise

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retrobanjo danker ut dusterock, melder Dagens Næringsliv, som ellers melder mest om krisa. Men altså, nå igjen disse gutta boys som igjen har kommet ut fra 8gutterommet med nye lister over tidenes beste musikk, denne gangen avgrenset til det nye århundret, og på toppen av den lista troner altså filmmusikken fra «O Brother, where art thou» med banjomusikk anno 1924.

Jommen sa jeg et nytt århundre, men hva annet kan du vente fra folk som bruker all sin fritid på lister? Selve ideen å lage lister er iboende nostalgisk siden de fleste av oss har bedre oversikt over fortiden enn fremtiden, kanskje med unntak av Snåsamannen. Men det er klart det hadde vært mer nyttig med fremsynte lister enn tilbakeskuende. Ikke som de listene finansekspertene setter opp hvert år på denne tida; hvor går renta, kronekursen og oljeprisen?

Ingen hadde kriseflaks i fjor heller, selv om det snart er like mange som hevder at de spådde krisa som det er som hevder at de så Bruce Springsteen i Drammenshallen i 1981 (the Boss har senere bedrevet retrobanjo med stort hell), men hvor blir det av finanslivets snåsamenn?

Det er selvfølgelig tvilsomt å kaste bort en slik gave på penger, selv om det fort kan bli noen kroner av det selv når du ikke bryr deg om slike ting. Boka om Snåsamannen solgte for 35 millioner kroner før jul. You do the math, som de sier.

Men altså, hva kan snåsamenn si om finanskrisa? Hvor lenge vil den vare, hvor dypt vil den stikke, hvor bredt vil den favne? Nei, det er det ingen som kan spå. I stedet setter gutta boys opp enda flere lister.

Hva var tidenes beste krise? Noen holder fortsatt en knapp på depresjonen på 1930-tallet, og alle som har lest «Vredens druer» må innrømme at det har mye for seg. Da blekner krakket i 1987, hvor bare et par børstraktorer og noen japper gikk med. Men årets krise smaker av fugl igjen. Jeg tror nesten det er en ekte retrokrise. Og retrokriser danker ut dustekriser når som helst.