Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rett behandling på rett sted

Helsetjenesten skal omorganiseres i Oslo og bli mer pasientvennlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Dette er ikke et spareprosjekt, men vi ønsker å omprioritere tilbudene. Det viktigste målet er å sikre robuste helsetjenester der folk bor.

I dag brukes altfor mye penger til å administrere funksjoner framfor å tilby helsetjenester, sa adm. direktør i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen da hun presenterte planer for omorganisering av helsetilbudet i Oslo mandag.

Rett behandling på rett sted

Det legges blant annet opp til et bedre samarbeid mellom sykehusene.


"Spesialisthelsetjenestene innenfor et sykehusområde skal organiseres slik at sykehusene får klare roller som gir helhetlige pasientforløp med rett
behandling på rett sted,"
går det fram av en rapport som er lagt ut på Helse Sør-Østs nettsider.


Mange eldre

De nærmest årene vil helsevesenet få en stor utfordring ved at mange nye eldre pasienter vil melde seg for behandling. Det er snakk om flere hundre tusen mennesker.

For mange hos spesialist

BEDRE TILBUD: Ved at funksjoner samles og sykehusene samarbeider skal
pasientene få bedre behandling i Oslo, lover Helse Sør-Øst. FOTO: FRDERIK NAUMANN
BEDRE TILBUD: Ved at funksjoner samles og sykehusene samarbeider skal pasientene få bedre behandling i Oslo, lover Helse Sør-Øst. FOTO: FRDERIK NAUMANN Vis mer

- Generelt kan vi si at 10 prosent av behandlingen foregår i spesialisthelsetjenesten, mens 90 prosent skjer i den kommunale helsetjenesten. Det vil bli snakk om å flytte en del av kompetansen i spesialisthelsetjenesten til den kommunale helsetjenesten, påpekte Mikkelen.

Hva skjer i Oslo?

Det har vært stilt mange spørsmål om hva som skal skje i Oslo-området. Her kunne ledelsen opplyse at det foreligger to modeller som skal ut på høring.

Begge modellene tar sikte på å samle flere av funksjonene som særlig Ullevål og Rikshospitalet har hatt dobbelt opp av. Spesialistkompetanse skal samles i større fagmiljøer, ifølge NTB.

Ullevål sykehus skal få flere akuttfunksjoner, mens Aker sykehus skal i tillegg til å være et lokalsykehus ta seg mer av psykisk helsevern, rus og forskning.

Nye Akershus universitetssykehus vil ta over flere pasienter fra Oslo øst samt befolkningen i Follo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!