Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rett etter at dette bildet ble tatt, gikk bilbomben av

En av guttene på bildet ble i dag bekreftet omkommet etter bombeangrepet i Beirut.

DREPT:  Mohammad al-Chaar (andre til venstre) ble i dag bekreftet omkommet etter at en bilbombe gikk av i sentrum av Beirut fredag. Foto: Twitter
DREPT: Mohammad al-Chaar (andre til venstre) ble i dag bekreftet omkommet etter at en bilbombe gikk av i sentrum av Beirut fredag. Foto: Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag gikk en bilbombe av i sentrum av Beirut. I går var seks bekreftet omkommet. I dag er tallet justert til syv døde.

En libansisk tenåring. Mohammad al-Chaar, ble i dag bekreftet omkommet av det statlige nyhetsbyrået i Libanon, NNA. Et bilde som nå verserer i sosiale medier, viser et bilde av Mohammad al-Chaar og tre av vennene hans, skriver Al Arabya.

De fire vennene er intetanende om at en bilbombe er plassert i den gullfargede bilen man kan se til venstre i bildet. Kort tid etter at dette bildet er tatt, går bomben av, melder nyhetsbyrået AFP.

Assad-kritiker drept Angrepet skjedde i et handelsområde i sentrum av Beirut, ikke langt fra den libanesiske parlamentsbygningen.

Den tidligere libanesiske finansministeren Mohammed Chatah ble drept i det som ble betegnet som et målrettet angrep. Chatah var en kjent sunnimuslimsk opposisjonspolitiker og rådgiveren til den tidligere statsministeren i Libanon, Saad Hariri.

Chatah var også en sterk kritiker av regimet til den syriske presidenten Bashar al-Assad, og også en åpen motstander av den islamistiske, libanesiske militsen Hizbollah, som støtter den syriske presidenten, skriver nyhetsbyrået Reuters.

I hans siste melding på det sosiale nettstedet Twitter skrev han : «Hizbollah kjemper hardt for å bli tildelt samme makt i sikkerhets- og utenriksspørsmål som Syria hadde i Libanon for 15 år siden.» Tweeten ble lagt ut under en time før bilbomben gikk av.

Anti-syrisk blokk Chatah skal ha vært på vei til et møte med 14. mars-alliansen, som er en anti-syrisk blokk i det libanisiske parlamentet, hvor Saad Hariri er en av de ledende aktørene.

BILBOMBE:  Bildet viser de utbrente vrakrestene av bilene etter at bomben gikk av.Foto: REUTERS/Mohamed Azakir
BILBOMBE: Bildet viser de utbrente vrakrestene av bilene etter at bomben gikk av.Foto: REUTERS/Mohamed Azakir Vis mer

Hariri beskyldte fredag Hizbollah for å stå bak bombeangrepet. Angrepet skjedde tre uker før den lenge utsatte rettssaken mot fem Hizbollah-medlemmer, som er tiltalt for å stå bak et bombeangrep i 2005 som drepte Rafik Hariri, Saads far, og 21 andre personer.

Hizbollah-parlamentarikeren Ali Ammar  førdømte derimot angrepet selv på militsens egen tv-kanal.

- Vi fordømmer denne terrorhandlingen. Den er del av en terrorbølge som regionen og Libanon nå er vitne til, sier han til Al Manar.

Økt spenning Situasjonen i Libanon har blitt forverret på grunn av borgerkrigen i nabolandet Syria, og skapt en økt polarisering og spenning mellom grupperinger.

Libanesiske sunnimuslimer kjemper sammen med opprørerne i Syria, mens den sjiamuslimske gruppa Hizbollah står på motsatt side, og har sendt krigere til landet for å kjempe sammen med Assads menn.

Assad selv tilhører alawittene, som er en sekt av sjiamuslimsk opprinnelse.

Iran rammet For litt over en måned siden ble Iran rammet av et selvmordsangrep rettet mot deres ambassade i Beirut. 25 personer ble drept og over 140 personer ble såret i eksplosjonene da to selvmordsbombere sprengte seg selv i lufta 20. november.

Angrepet var det første i sitt slag mot Iran, som regnes som en nær alliert av den syriske presidenten. Iranerne har utplassert militære eksperter i Syria, og støtter også Hizbollah.

Abdullah Azzam-brigadene, en gruppe «hellige krigere» med base i Libanon og bånd til al-Qaida, hevdet at den sto bak angrepet mot den iranske ambassaden og truet med nye aksjoner.
Anklaget Saudi-Arabia Hizbollah-leder Hassan Nasrallah hevdet imidlertid at det Saudi-Arabia som sto bak selvmordsangrepet mot den iranske ambassaden.

DREPT:  Den kjente opposisjonspolitikeren og tidligere finansministeren i Libanon, Mohammed Chatah, ble drept i angrepet.Foto: AP Photo/Ahmad Omar
DREPT: Den kjente opposisjonspolitikeren og tidligere finansministeren i Libanon, Mohammed Chatah, ble drept i angrepet.Foto: AP Photo/Ahmad Omar Vis mer

- Denne gruppens leder er saudiarabisk og jeg er overbevist om at den har bånd til saudiarabisk etterretning. De instruerer slike grupper flere steder i verden, sa Nasrallah i et intervju med OTV i Libanon.

Ifølge Hizbollah-lederen var angrepet mot den iranske ambassaden i Beirut hevn for Irans støtte til president Bashar al-Assad i Syria.

RØYKSØYLER;  Bilbomben startet en rekke branner i sentrum av Beirut, og sorte røyksøyler steg opp. Foto: AFP PHOTO/GINO RAIDY
RØYKSØYLER; Bilbomben startet en rekke branner i sentrum av Beirut, og sorte røyksøyler steg opp. Foto: AFP PHOTO/GINO RAIDY Vis mer