FERIE: Familien Dahlgren var på ferie i München da de oppdaget at det var gjerningsmenn på frifot. Her er Malin Dahlgren, Zeynab Adbillahi og Linn Dahlgren Thuve. Foto: Privat 
FERIE: Familien Dahlgren var på ferie i München da de oppdaget at det var gjerningsmenn på frifot. Her er Malin Dahlgren, Zeynab Adbillahi og Linn Dahlgren Thuve. Foto: Privat Vis mer

Rett etter at dette bildet ble tatt spredde frykten seg i München

Familien Dahlgren opplevde at livredde mennesker satte seg inn i bilen deres for å komme seg unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Familien Dahlgren var i sentrum av München da de oppdaget på sosiale medier at det foregikk skyting på et kjøpesenter i Olympiaparken.

Det var en 18 år gammel tysk-iraner som skjøt og drepte minst ni personer ved et kjøpesenter i München fredag kveld, opplyser tysk politi på en pressekonferanse natt til lørdag.

Politiet mener 18-åringen, som ble født i Tyskland av iranske foreldre, tok sitt eget liv, etter å ha drept minst ni og skadd 16 andre mennesker ved Olympia-kjøpesenteret. Motivet for skytingen er fortsatt uklart.

Mannen har ifølge politiet både tysk og iransk statsborgerskap.

- Ville komme oss vekk

- Vi var ved handlegata i sentrum i byen da vi fikk vite at det foregikk skyting et annet sted i byen. Planen var egentlig å være der litt lengre, men vi magefølelsen tilsa at det ikke var lurt. Vi ville bare komme oss vekk, sier Linn Dahlgren Thuve til Dagbladet.

Hun forteller om folk som strømmet ut av butikker og kjøpesentret i sentrum av byen for å komme seg i trygghet.

Folk var livredde

Linn Dahlgren Thuve forteller at familien på fem satte seg i bilen like etter at de forlot handlegata i 18-tiden. Ikke lenge etterpå sendte politiet ut en melding til innbyggerne i München om å at folk måtte komme seg hjem.

Hun forteller at folk så livredde ut.

- Da vi satte oss i bilen, løp liveredde personer inn i bilen vår for å sitte på. Folk var helt skrekkslagne, sier Linn Dahlgren Thuve.

Thuve forteller at byen på noen minutter ble forvandlet til noe som lignet en spøkelsesby.

- Trafikken stod bom stille på vei ut av byen. Det var spesielt å se at det var ingen biler på vei inn til sentrum. Alle trikkene jeg så var helt tomme for folk også, sier Linn Dahlgren Thuve.

Hun er på campingferie sammen med mann og tre barn. De ankom Tyskland for et par dager siden og har bodd på en campingplass 3 mil utenfor byen siden i går.

Da Dagbladet snakket med henne hadde det nettopp ankommet campingplassen. Hun er letta over at de er i god behold.

SKYTER: En amatørvideo viser en mann stå utenfor en Mc Donald´s restaurant i München som skyter mot mennesker på gaten. Video: Lastet opp av Felix Urbauer / Facebook Vis mer

- Jeg hørte flere skudd

Også flere vitner som var på kjøpesentret har fortalt om det de har sett.

En butikkansatt på en klesbutikk på kjøpesentret ved Olympiaparken, Lynn Stein, forteller til CNN at hun hørte flere skudd.

- Jeg skulle akkurat til å kjøpe noe i en annen butikk da jeg så folk løp. Jeg sprang ut av kjøpesentret jeg også, så kom det mange folk ut. Da jeg kom ut hørte jeg enda flere skudd, sier Lynn Stein til CNN.

Hun forteller at hun sprang inn på kjøpesentret igjen da hun hørte skyting utendørs også.

- Jeg så folk som lå på bakken. Kanskje var de døde, jeg vet ikke, eller hardt skadd. Det var en kvinne som satt ved siden av dem og gråt, sier Stein.

En annen ansatt på kjøpesentret forteller om en mann som åpnet ild med en rifle.

- Jeg var heldig, fordi han skjøt i en annen retning, sier Sabiha til Washington Post.

Ifølge Sabiha, som ikke ønsker å oppgi etternavnet sitt, skal gjerningsmannen hatt på seg en svart skjorte og «en slags vest». Hun forteller at hun var usikker på om hun så en eller flere gjerningsmenn, ifølge Washington Post.

München: En amatørvideo viser den angivelige gjerningsmannen som går rundt på taket til kjøpesenterets parkeringsplass. Video: UGC / AP Vis mer

- Løp forbi tidligere i dag

Morven Korneel Muilwijk er på ferie i München. Han er på besøk til kjæresten sin som kun bor en kilometer unna kjøpesentret ved Olympiaparken.

Muilwijk forteller om helikoptre som suser over leiligheten han bor i da Dagbladet snakket med han.

- To helikoptre har flydd over oss siden skytingen startet. I tillegg er det mye politibiler som kjører fram og tilbake her. Det er surrealistisk å tenke på, for det var ikke lenge siden jeg jogget forbi kjøpesentret tidligere i dag, forteller han til Dagbladet.

Muilwijk forteller at kjøpesentret er svært populært og har selv vært der flere ganger når han har vært i byen.