Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel- og Palestinakonflikten

Rett etter at Mohammed tok dette bildet, ble han skutt i beinet

De siste to månedene er flere tusen palestinere skutt i beina med stridsammunisjon. Den norske Gaza-legen Erik Fosse slår alarm.

DEMONSTRASJONENE FORTSETTER: Siden slutten av mars har palestinere gått mot Israels grenser, for å protestere over at hele 1,3 millioner av de drøye to millioner palestinerne i Gaza er flyktninger, som har mistet håpet om egen framtid. Fotografen Mohammed Abed tok dette bildet sist fredag. Etterpå ble han skutt i beinet av israelske skarpskyttere, akkurat som flere tusen andre palestinere de siste to månedene. Foto: Mohammed Abed / Afp / Scanpix
DEMONSTRASJONENE FORTSETTER: Siden slutten av mars har palestinere gått mot Israels grenser, for å protestere over at hele 1,3 millioner av de drøye to millioner palestinerne i Gaza er flyktninger, som har mistet håpet om egen framtid. Fotografen Mohammed Abed tok dette bildet sist fredag. Etterpå ble han skutt i beinet av israelske skarpskyttere, akkurat som flere tusen andre palestinere de siste to månedene. Foto: Mohammed Abed / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
PÅ SYKEHUS: Her ligger AFP-fotograf Mohammed Abed i sykesenga, etter å ha blitt skutt av en israelsk skarpskytter. Sykehusene i Gaza er fulle av tusenvis av palestinere som er skutt i beina. - Helt absurd, sier Gaza-lege Erik Fosse, som akkurat var i Gaza. Foto: Afp / Scanpix
PÅ SYKEHUS: Her ligger AFP-fotograf Mohammed Abed i sykesenga, etter å ha blitt skutt av en israelsk skarpskytter. Sykehusene i Gaza er fulle av tusenvis av palestinere som er skutt i beina. - Helt absurd, sier Gaza-lege Erik Fosse, som akkurat var i Gaza. Foto: Afp / Scanpix Vis mer

Forrige fredag drar AFP-fotograf Mohammed Abed på jobb, for å dekke palestinernes demonstrasjoner mot at innbyggerne bor i verdens største utendørs fengsel, Gaza. 47-åringen er iført skuddsikker hjelm og vest, som viser at han er på jobb.

Ute på et åpent området tar han bilder. Så blir han skutt. I høyre bein.

- Det var en snikskytter som skjøt direkte mot meg. Jeg var ute på et åpent område, så soldaten visste at jeg var en journalist, sier Abed på telefon til Dagbladet.

Sinne og frustrasjon

Hver fredag siden 30. mars har titusenvis av palestinere i Gaza gått det de kaller «retur-marsjen», ved å gå mot grenseområdet som skiller Israel og det lukkede og overbefolkede Gaza.

Palestinerne vil ha verdens oppmerksomhet: Over to millioner mennesker, over halvparten barn, bor på et området som FN og andre mener kan være ubeboelig innen 2020.

Israel mener «retur-marsjen» handler om at de styrende i Gaza, Hamas, tvinger folk mot Israel-grensa, med mål om å utslette Israel.

- Dette handler ikke om Hamas eller Fatah, men om at palestinerne i Gaza ønsker å leve verdige liv. Gaza er et fengsel uten vann, elektrisitet, arbeid eller håp. Om Israel og verden lar oss leve liv som folk gjør ellers i verden, vil ikke én person gå mot grensa, sier skadde Mohammed Abed.

Tusenvis skutt i beina

Mohammed Abed har jobbet som journalist og fotograf i Gaza siden 2000, og kjenner innbyggerne bedre enn de fleste.

- Vi ønsker bare å leve. Flesteparten av innbyggerne i Gaza er sivile mennesker. Vi har ikke strøm, mat eller reint vann. Vi har mistet alt håp. Det er grunnen til at folk demonstrerer, forklarer Abed.

SJOKKERT: Legen Erik Fosse var nylig i Gaza, og skrev umiddelbart rapport til UD, om det skrikende behovet etter legehjelp etter at tusenvis av palestinere er skutt i beina med stridsammunisjon. Nå gir UD ti millioner kroner til arbeidet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SJOKKERT: Legen Erik Fosse var nylig i Gaza, og skrev umiddelbart rapport til UD, om det skrikende behovet etter legehjelp etter at tusenvis av palestinere er skutt i beina med stridsammunisjon. Nå gir UD ti millioner kroner til arbeidet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

I flere tiår har den norske legen Erik Fosse reist til Gaza for å hjelpe de hardt prøvede palestinske legene og innbyggerne. Han er sjokkert over utviklingen.

- Sykehusene begynner akkurat å bli ferdige med å lege skuddskadene fra krigen i 2014. Nå får de inn mange tusen mennesker med kompliserte skuddskader i beina, sier Fosse og forklarer:

- Israelske skarpskyttere bruker stridsammunisjon som kan drepe en isbjørn. Palestinerne trodde de skulle bli møtt med vannkanoner og gummikuler under retur-demonstrasjonene. Men denne ammunisjonen gjør at du dør med en gang, om du blir truffet i kroppen.

Denne uka møtes FNs hovedforsamling til hastemøte for å ta stilling til et resolusjonsutkast som fordømmer Israels drap på ubevæpnede palestinere på Gazastripen. Siden slutten av mars er 128 palestinere drept, de aller fleste ubevæpnede demonstranter.

Bein må amputeres

KOMPLISERT: Bildet viser en uke gammel skuddskade. Ammunisjonen eksploderer i foten og infiserer. Muskler og hud forsvinner og det tar måneder og år å få foten bra igjen. Ved feil behandling, må beinet amputeres. Foto: Erik Fosse
KOMPLISERT: Bildet viser en uke gammel skuddskade. Ammunisjonen eksploderer i foten og infiserer. Muskler og hud forsvinner og det tar måneder og år å få foten bra igjen. Ved feil behandling, må beinet amputeres. Foto: Erik Fosse Vis mer

De som blir skutt i beina, derimot, kan overleve, men trenger gjentatte og kompliserte operasjoner for å bli bra igjen, ifølge den erfarne legen. Når stridsammunisjonen går gjennom folks bein, eksploderer den. Muskler og hud forsvinner og beinet blir infisert.

Om ikke pasientene får riktig behandling over mange måneder, må beina amputeres.

- De siste to månedene har 13 300 personer blitt skadd, hovedsakelig på grunn av skudd- og gasskader. Ingen har full oversikt ennå, men mange tusen personer har fått skuddskader i beina, sier Fosse og fortsetter:

- Vi på Oslo universitetssykehus er ennå stolte over 22.-juli-arbeidet vårt. Da fikk vi inn 31 skuddskader til vårt topp moderne sykehus. Shifa-sykehuset i Gaza er nedslitt, men fikk over 500 personer med skuddskader den 14. mai. Det er 16 ganger så mye som OUS fikk inn 22. juli, sier Fosse.

Han understreker at det ikke er bra å sammenligne katastrofer.

- Men vi snakker fortsatt om jobben vi gjorde 22. juli. Det er en helt vanlig dag på Shifa-sykehuset.

Bein-epidemi

Gjennom en rekke år har Fosse og den norske organisasjonen Norwac samarbeidet med britiske organisasjoner om å trene opp leger. Etter Fosses nylige Gaza-besøk sendte han en rapport om den kritiske situasjonen de siste to månedene til Utenriksdepartementet. De har nå bevilget ti millioner kroner.

Planen er å opprette et senter for å rekonstruere beina til de mange tusen palestinerne som har blitt skutt de siste to månedene.

- Situasjonen på sykehusene nå er helt absurd. I rom etter rom ligger folk side om side med skuddskader i beina. Det er som en epidemi: Som at de er blitt smittet av en sykdom. De siste skuddskadene i beina vil være en utfordring for det palestinske samfunnet i år framover, sier Fosse.

111 journalister skadd, to drept

UBEVÆPNET MASSEBEVEGELSE: En palestinsk speider spiller trommer i nærheten av Israel-grensa. Stadig flere palestinere demonstrerer mot blokaden av Gaza. Dette bildet tok Mohammed Abed kort tid før han ble skudd fredag. Foto: Mohammed Abed / Afp / Scanpix
UBEVÆPNET MASSEBEVEGELSE: En palestinsk speider spiller trommer i nærheten av Israel-grensa. Stadig flere palestinere demonstrerer mot blokaden av Gaza. Dette bildet tok Mohammed Abed kort tid før han ble skudd fredag. Foto: Mohammed Abed / Afp / Scanpix Vis mer

Fotojournalist Mohammed Abed er en av de mange som må gå til jevnlige behandlinger for skuddskader i foten sin. Går alt som legene ønsker, kan han gå igjen om tre til seks måneder. Abed er en av de heldige: Han jobber for en internasjonal organisasjon, og får fremdeles lønn. For de fleste palestinere, er det motsatt: Om de ikke kan jobbe, får de heller ikke utbetalt lønn.

- Jeg har seks barn, og får heldigvis lønn inntil videre. Men situasjonen er prekær. Fredag ble jeg og fire andre journalister skutt. Det er ulovlig å skyte på journalister, men hittil er to drept og 111 skadd på drøye to måneder, sier Abed.

Siterer Martin Luther King

TALLENES TALE: To journalister er drept og 111 skadd de siste to månedene, mens de har vært ute og dokumentert «retur-marsjen» i Gaza. Fakta: Palestinske helsemyndigheter
TALLENES TALE: To journalister er drept og 111 skadd de siste to månedene, mens de har vært ute og dokumentert «retur-marsjen» i Gaza. Fakta: Palestinske helsemyndigheter Vis mer

Verken Abed eller Fosse tror masse-demonstrasjonene langs Israel-grensa vil slutte, til tross for at de blir skutt på. De over to millioner innbyggerne i Gaza har fått nok av å leve liv som bare blir verre. De har mistet håpet og protesterer med livet som innsats.

- Ideen om at Hamas står bak er tull. Demonstrasjonene har bred tilslutning blant innbyggerne og er blitt en massebevegelse. Ubevæpnede marsjer har også historisk vist seg å ha mye større effekt enn væpnet kamp.

Under oppholdet i Gaza møtte Fosse representanter for Hamas-myndighetene, frivillige og medisinsk personell. Hos alle merket han en endring:

- Palestinerne i Gaza er inspirert av den afroamerikanske borgerrettsbevegelsen i USA. Hamas-ledere siterer nå Martin Luther King. Det er bred, folkelig støtte om å delta i den ubevæpnede marsjen for å markere den uutholdelige situasjonen Gaza-innbyggerne nå lever under, sier Fosse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media