Israel- og Palestinakonflikten

Rett etter at Mohammed tok dette bildet, ble han skutt i beinet

De siste to månedene er flere tusen palestinere skutt i beina med stridsammunisjon. Den norske Gaza-legen Erik Fosse slår alarm.

DEMONSTRASJONENE FORTSETTER: Siden slutten av mars har palestinere gått mot Israels grenser, for å protestere over at hele 1,3 millioner av de drøye to millioner palestinerne i Gaza er flyktninger, som har mistet håpet om egen framtid. Fotografen Mohammed Abed tok dette bildet sist fredag. Etterpå ble han skutt i beinet av israelske skarpskyttere, akkurat som flere tusen andre palestinere de siste to månedene. Foto: Mohammed Abed / Afp / Scanpix
DEMONSTRASJONENE FORTSETTER: Siden slutten av mars har palestinere gått mot Israels grenser, for å protestere over at hele 1,3 millioner av de drøye to millioner palestinerne i Gaza er flyktninger, som har mistet håpet om egen framtid. Fotografen Mohammed Abed tok dette bildet sist fredag. Etterpå ble han skutt i beinet av israelske skarpskyttere, akkurat som flere tusen andre palestinere de siste to månedene. Foto: Mohammed Abed / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forrige fredag drar AFP-fotograf Mohammed Abed på jobb, for å dekke palestinernes demonstrasjoner mot at innbyggerne bor i verdens største utendørs fengsel, Gaza. 47-åringen er iført skuddsikker hjelm og vest, som viser at han er på jobb.

Ute på et åpent området tar han bilder. Så blir han skutt. I høyre bein.

- Det var en snikskytter som skjøt direkte mot meg. Jeg var ute på et åpent område, så soldaten visste at jeg var en journalist, sier Abed på telefon til Dagbladet.

Sinne og frustrasjon

Hver fredag siden 30. mars har titusenvis av palestinere i Gaza gått det de kaller «retur-marsjen», ved å gå mot grenseområdet som skiller Israel og det lukkede og overbefolkede Gaza.

Palestinerne vil ha verdens oppmerksomhet: Over to millioner mennesker, over halvparten barn, bor på et området som FN og andre mener kan være ubeboelig innen 2020.

Israel mener «retur-marsjen» handler om at de styrende i Gaza, Hamas, tvinger folk mot Israel-grensa, med mål om å utslette Israel.

- Dette handler ikke om Hamas eller Fatah, men om at palestinerne i Gaza ønsker å leve verdige liv. Gaza er et fengsel uten vann, elektrisitet, arbeid eller håp. Om Israel og verden lar oss leve liv som folk gjør ellers i verden, vil ikke én person gå mot grensa, sier skadde Mohammed Abed.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer