Petter Stordalen

- Rett før jeg begynte å gråte

Petter Stordalen avslører SMS-en han sendte til Ving-sjefen før oppkjøpet.

ENGASJERT: Petter Stordalen var sedvanlig energisk da han fortalte norsk presse om planene videre for Ving. Stillbilde: Nina Hansen / Dagbladet Foto: Per Ervland / Dagbladet TV. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dag tre, og Petter Stordalen er tilbake i gul pique. Etter at kjendismilliardærens oppkjøp av Vinggruppen ble kjent onsdag, har det vært hektisk turnévirksomhet for hotellkongen.

Stockholm onsdag, Helsinki og København torsdag og Oslo i dag, fredag. Alt med privatfly.

HILSTE: Petter Stordalen hilste på de ansatte i Vings flyselskap. De bytter for øvrig navn, tilbake til det gamle Sunclass Airlines. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HILSTE: Petter Stordalen hilste på de ansatte i Vings flyselskap. De bytter for øvrig navn, tilbake til det gamle Sunclass Airlines. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Energisk

Først møtte han, på sedvanlig energisk vis, de 79 ansatte i den norske greina av Ving. Stordalen holdt en flammende tale og tok selfier med de ansatte før han møtte pressen.

- Den reisen jeg har hatt de siste 48 timene får du én gang i livet hvis du er enormt, enormt heldig, sa Stordalen på en pressekonferanse fredag.

Han hadde også med seg sin trofaste makker Torgeir Silseth som blir styreleder i nye Ving.

Stordalens paraplyselskap Strawberry kjøpte 40 prosent av chartergiganten Ving. Oppkjøpsfondene Altor og britiske TDR Capital er de andre eierne.

- Rett før jeg begynte å gråte

Ifølge Stordalen stiller de tre med omkring seks milliarder svenske kroner i kjøpet.

NY VING-EIER: Onsdag ble en lykkelig Petter Stordalen annonsert som en av de nye eierne av reiseselskapet Ving. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vet ikke hva sluttregningen blir. I går betalte vi ut noen hundre millioner til de som ikke har fått oppgjør. Den beslutningen tok vi i bilen i går. Hvis ikke får de et problem. Me de har jobbet med Ving i 20-30 år. Hvis du jobber og reiser med Ving, så skal du få betalt.

- De eneste som er lei seg av det er de internasjonale bondingsselskapene. Hvor dårlig samvittighet har vi av det? På en skala fra null til ti - cirka null, sier Stordalen.

Han skrøt uhemmet av de ansatte i Ving og organisasjonskulturen.

- Det var rett før jeg begynte å gråte da jeg møtte de. Ving er historie. De frakter 1,6 millioner mennesker fra Norden. De har eksistert i 60 år, sier han.

«Norsk SMS»

Magnus Wikener, administrerende direktør i Vinggruppen, fortalte om den spesielle prosessen ved oppkjøpet etter at den britiske eieren Thomas Cook gikk konkurs.

- Det var helt uventet da Thomas Cook gikk konkurs. Vi tenkte: «vi kommer ikke til klare det». Det er for komplisert, men så skjedde noe magisk. Folk knyttet nevene og kom sammen, sier Wikener.

Ifølge han fikk han tilbake troa etter en tekstmelding fra Stordalen.

- Jeg fikk en veldig norsk SMS. Den var enkel, og det sto «Hei, jeg er interessert i å kjøpe Vinggruppen», sier svenske Wikener.

ENGASJERT: Petter Stordalen var sedvanlig energisk da han fortalte norsk presse om planene videre for Ving. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ENGASJERT: Petter Stordalen var sedvanlig energisk da han fortalte norsk presse om planene videre for Ving. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

«All in»

Stordalen selv forklarer hva som fikk ham til å ta opp telefonen og sende SMS-en.

- Torgeir (Silseth, red.anm.) har vært negativ til nesten alle businessavgjørelser jeg har hatt de neste 20 åra. For første gang tenkte jeg: «har han drukket?». Lyrisk er ikke et ord jeg vil bruke om Torgeir Silseth, men han ble entusiastisk. Han sa vi skulle gå «all in» i dette. Vi hadde et lag med 35 advokater, men vi måtte gi et signal til ledelsen om at vi skal kjøpe det, uten forbehold, sier Stordalen.

- Vi meldte til DNB: «Dette vil vi ha». Hadde banker opptrådt som DNB i denne saken, hadde langt flere arbeidsplasser blitt reddet, sier Stordalen.

Fjompenisse

Stordalen er i offentligheten kjent som miljøforkjemper. Samtidig har han nå kjøpt et charterselskap som alene står for enorme utslipp.

Slik Dagbladet skrev tidligere i uka utgjorde Vings samlede utslipp fra 2017/2018 890 000 tonn CO2.

Den svenske kommentatoren Nathalia Kazmierska mener det er «hyklersk» å kalle seg klimaforkjemper samtidig som Stordalen kjøper store deler av et flyselskap.

- Det er én av mange ting jeg har blitt kalt. Jeg lever godt med det. Jeg elsker det i nordiske land, du kan skrive artikler om at Petter er en fjompenisse og ser ut som en blanding av Jack Sparrow og Kaptein Sabeltann. Det er helt greit, sier han.

Stordalen sa selv at han vil gjøre både Ving og charternæringen mer bærekraftig.

Han svarte i dag utfyllende på kritikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer