Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sylvi Listhaugs avgang:

Rett før klokka 23 i går slo Listhaug nummeret til både Siv og Erna: - Ante ingenting

Etter møtet i statsministerboligen i går kveld, bestemte Sylvi Listhaug seg i samråd med ektemannen for å tre tilbake som justisminister.

SLUTTEN: Sylvi Listhaug kunngjorde på pressekonferansen i Nydalen tirsdag morgen at hun trakk seg som justisminister.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLUTTEN: Sylvi Listhaug kunngjorde på pressekonferansen i Nydalen tirsdag morgen at hun trakk seg som justisminister. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ingen ting tydet på at Sylvi Listhaug skulle trekke seg som justisminister da de frammøtte politikerne fra regjeringspartiene gikk hvert til sitt. Kilder forteller til Dagbladet at samtalene forløp i rolige former.

BEGYNNELSEN TIL SLUTTEN: Justisminister Sylvi Listhaug på vei hjem etter møtet i statsministerboligen sammen med sin politiske rådgiver Espen Teigen. 12 timer seinere hadde begge sagt opp jobben. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEGYNNELSEN TIL SLUTTEN: Justisminister Sylvi Listhaug på vei hjem etter møtet i statsministerboligen sammen med sin politiske rådgiver Espen Teigen. 12 timer seinere hadde begge sagt opp jobben. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Til stede var partilederne Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp), de parlamentariske lederne Trond Helleland (H), Hans Andreas Limi (Frp) og Terje Breivik (V), samt justisminister Sylvi Listhaug. Venstre-leder Trine Skei Grande deltok på telefon fra Trondheim.

- Samtalene dreide seg i stor grad om strategien før debatten om mistillitsforslaget i Stortinget. Hva vi kunne forvente oss av innlegg fra de forskjellige opposisjonspartiene, og hvordan vi skulle håndtere det, forteller en kilde til Dagbladet.

Last og brast

Erna Solberg har stått last og brast med sin omstridte statsråd, men skal ha gitt Sylvi Listhaug tydelig beskjed om hvor utsatt hennes jobb som justisminister ville bli hvis regjeringen overlevde mistillitssaken i Stortinget.

- Jeg har ikke opplevd press fra verken fra Høyre eller Venstre for å få Sylvi til å trekke seg, snarere tvert om, sier Hans Andreas Limi, parlamentarisk leder i Frp.

Under kveldsmøtet i statsministerboligen understreket Siv Jensen overfor Sylvi Listhaug at hun fortsatt hadde hennes fulle tillit. Listhaug skal ikke på noe tidspunkt i løpet av samtalene ha varslet sin avgang.

Lyn fra klar himmel

Rett før klokka 23 slo Sylvi i tur og orden nummeret til sin partileder og sin regjeringssjef med budskapet om at nok var nok.

Avgjørelsen kom som lyn fra klar himmel, også for Hans Andreas Limi, som styrer stortingsgruppa til Fremskrittspartiet.

- Jeg ante ingenting før jeg ble varslet rundt klokka elleve mandag kveld. Selvsagt respekterer jeg Sylvis avgjørelse, men synes det er veldig synd, sier Hans Andreas Limi.

Redd for skylda

Etter hva Dagbladet forstår var Sylvi Listhaug til det siste usikker på om hun skulle fortsette som statsråd. Hun skal ha opplevd en reell risiko for at regjeringen ville ryke og at hun fikk skylda.

Ifølge Dagbladets kilder fryktet Listhaug at hun ville få langt mindre handlingsrom og at justisministerposisjonen hennes kunne bli vingeklippet hvis regjeringen fikk fortsette.

Utgangspunktet for det mest dramatiske politiske oppgjøret på mange år var Facebook-innlegget Sylvi Listhaug publiserte fredag for to uker siden. Med tittelen: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», og teksten: «Vi vil inndra pass og statsborgerskap til fremmedkrigere og terrorister raskt og effektivt! Det vil Arbeiderpartiet stemme ned. I kampen mot terror kan vi ikke sitte og toe hendene våre.»

Fem dager seinere fjernet Listhaug innlegget etter knallhard kritikk fra mange hold.

Stille i båten

Kilder i Frp opplyser til Dagbladet at Sylvi Listhaug skal ha mislikt sterkt at hun fikk ordre fra SMK om å sitte stille i båten. Hun mente strategien var feil og at saken eskalerte mer enn nødvendig fordi hun ikke fikk svare.

Etter at Listhaug måtte på Stortingets talerstol for å unnskylde seg gang etter gang forrige torsdag, skal det også ha irritert henne kraftig at de som seinere på dagen overøste henne med blomster ble omtalt som ekstremister.

- De fleste hilsningene kom åpenbart fra helt vanlige folk, sier Espen Teigen, som inntil i formiddag var Listhaugs politiske rådgiver.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Familien

Avgjørelsen om å tre tilbake som justisminister tok Sylvi Listhaug i samråd med ektemannen Espen Espeset hjemme i boligen etter kveldsmøtet hos statsministeren.

Da hun innkalte til pressekonferanse i Nydalen i dag tidlig klokka 8:30, la Listhaug vekt på at saken hadde vært belastende for hennes nærmeste.

- Det har vært en krevende tid for meg, for mannen min, for barna mine, foreldrene mine, brødrene mine og resten av familien, opplyste Sylvi Listhaug.

Hun fortsatte:

- Det viktigste for meg er Fremskrittspartiet. Det at Frp skal fortsette å styre Norge. Målet i valgkampen var å holde Jonas Gahr Støre borte fra statsministerens kontor. Det er fremdeles mitt mål. Jeg mener at Jonas Gahr Støre ikke er egnet til å være statsminister i Norge.

- Jeg er utrolig glad for at Siv og resten av partiet bakket meg 100 prosent. De var villige til å støtte meg fullt ut. Men jeg vil ikke at Frp skal miste makt. Jeg vil at Frp skal være med på å styre landet og få gjennomslag for vår politikk. Valget var mitt, og jeg har tatt det jeg mener er riktig, sa Sylvi Listhaug.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!