DØMT: En 46 år gammel mann ble fredag 5. oktober dømt for to drapsforsøk. Begge forsøkene besto av at gjerningsmannen dyttet, og forsøkte å dytte, to menn ned på togskinnene, like før et tog kom. Hendelsene skjedde i London 24. april. Video: British Transport Police Vis mer Vis mer

Dyttet foran T-banen i London:

Rett før toget kommer, blir 91-åringen dyttet ned på skinnene

Takket være publikum ble gjerningsmannen holdt igjen og arrestert av politiet.

24. april 2018 forsøkte en 46 år gammel mann å dytte en 23 år gammel mann ned på skinnene på en undergrunnsstasjon i London. Deretter tok han seg til en annen stasjon, hvor han dyttet 91 år gammel mann ned på skinnene.

Fredag ble han dømt for to drapsforsøk. Straffeutmålingen vil finne sted seinere, opplyser britisk transportpoliti i en pressemelding.

Dyttet to ganger

Overvåkningsvideo fra Tottenham Court Road station viser at mannen to ganger forsøker å dytte 23 år gamle Tobias French ned på skinnene. Men offeret klarte å holde seg på plattformen med hjelp fra personer rundt ham.

I retten hevdet gjerningspersonen at han forsøkte å skremme 23-åringen, som han mente hadde «sett rart på ham».

- Jeg husker at jeg tenkte at jeg var veldig heldig som var i live. Det var et tog som kom i min retning på daværende tidspunkt, og hvis jeg hadde blitt dyttet foran det, ville jeg blitt drept, sa Tobias French.

Ett minutt til neste tog

Deretter tok mannen seg videre til en annen undergrunnsstasjon i nærområdet. Den 91 år gamle mannen gikk langs plattformen på Marble Arch undergrunnsstasjon da han løp bort til ham og dyttet ham hardt ned på skinnene. Offeret fikk flere brudd og måtte sy tolv sting.

En person hoppet ned for å hjelpe 91-åringen opp fra skinnene. Vedkommende fikk brannskader på hånda da han kom borti den strømførende skinna.

Ifølge BBC var det bare ett minutt til neste tog skulle ankomme.

DØMT FOR DRAPSFORSØK: 46-åringen erkjente ikke straffskyld i retten.
DØMT FOR DRAPSFORSØK: 46-åringen erkjente ikke straffskyld i retten. Vis mer

Kunne mistet livet

Takket være personer på stedet, ble 46-åringen pågrepet på stedet. Han skal seinere ha sagt til betjentene:

- Jeg fikk ikke så mye søvn i natt.

Ifølge flere britiske medier er den eldre mannen sir Robert Malpas, som ble adlet av dronningen i 1998.

- Da jeg gikk langs plattformen kjente jeg to hender dytte meg i ryggen, fortalte Malpas i retten.

- Jeg er fortsatt sjokkert over hva som skjedde. Jeg er også trist fordi jeg kunne mistet livet mitt to ganger. Jeg var redd da jeg var på skinnene, jeg kunne blitt drept av strømmen og blitt truffet av toget, sa redningsmannen El Hussani ifølge The Guardian.

Paranoid

Gjerningsmannen fortalte i retten at ofrene var tilfeldige og at han ikke hadde tenkt til å drepe dem. Det kom også fram at han hadde tatt crack dagen i forveien, og begynte å føle seg paranoid. Han hevdet også at han hadde et panikkanfall da han dyttet Malpas.

Ifølge BBC fikk mannen diagnosen paranoid schizofreni da han var 17 år.

Han erkjente ikke straffskyld for drapsforsøk i retten.

- Dette er en spesielt sjokkerende hendelse og offeret var ekstremt heldig. Vi kunne hatt en etterforskning av dobbeltmord, om det ikke hadde vært for publikums modige handlinger, som holdt igjen mannen og som hjalp ofrene, sa etterforsker Darren Gough ifølge pressemeldingen.

Gough understreket også at slike hendelser er veldig sjeldne og millioner av reiser skjer på undergrunnen uten noen hendelser.