Kristian Valen:

Rett fra Spania til retten: - Selvsagt tungt

Kristian Valen risikerer både fengselsstraff og inndragelse av flere titalls plomberte våpen. - Saken burde aldri havnet i en rettssal, sier advokaten hans.

TILTALT: Den kjente komikeren Kristian Valen må mandag møte i Oslo tingrett. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
TILTALT: Den kjente komikeren Kristian Valen må mandag møte i Oslo tingrett. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Komiker Kristian Valen tar mandag morgen plass på tiltalebenken i Oslo tingrett. Der må han svare på anklager fra påtalemyndigheten om ulovlig besittelse av skytevåpen og narkotiske piller.

I tillegg til de ti skytevåpnene tiltalen omfatter, har politiet varslet påstand om forebyggende inndragning av oppunder 50 våpen og våpendeler. Mange av dem er oppgitt å være gassvåpen, softguns og replikaer.

- Politiet hevder at to av våpnene ikke har vært godt nok plombert. Det er jo litt spesielt, siden det er politiet selv som har plombert dem, sier Valens forsvarer, advokat Bernt Heiberg.

Flydd inn fra Spania

Dagbladet får opplyst at Valen selv kom flyvende til Norge fra Spania søndag. Starten for saken 48-åringen mandag møter i retten for, går nesten tre år tilbake i tid. En aksjon mot komikerens bolig på Aker Brygge endte med funn av flere våpen og våpendeler som manglet våpenkort.

Ifølge advokaten dreier det seg om noen skytevåpen Valen hadde tidligere, men som ble plombert i 2007-2008. I tillegg er det snakk om en rekke andre våpen som var kjøpt fra det Heiberg omtaler som velrenommerte forhandlere for plomberte våpen, hovedsakelig i Storbritannia.

Siden februar 2020 har saken blitt utsatt og tiltalen utvidet. Tida som har gått, har ifølge Heiberg vært krevende for hans klient.

- For det første har han ikke gjort noe galt. Hvis det er snakk om for dårlig plombering, så er det informasjon han ikke kunne hatt selv. Resten av beslaget er lovlig plomberte våpen og rekvisitter. Det er vanskelig å forstå at dette har tatt så lang tid, og at dette overhodet havner i en rettssal. Saken burde vært henlagt for lenge siden, sier Heiberg.

Kristian Valen intervjues om hans siste prosjekt i Norge - i følge han selv. Han vurderer å ikke gjøre mer TV, fordi han ikke er like motivert. Vis mer

- Selvsagt tungt

Dagbladet har vært i kontakt med politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen. Han skriver følgende i en SMS:

- Politiet ikke ønsker noen forhåndsprosedyre av saken i media, slik vi merker oss at forsvarer har gjort.

Tiltalen som blir behandlet i retten kommende uke, omfatter også at Valen på tidspunktet for ransakelsen oppbevarte over 800 narkotiske tabletter med virkestoffene diazepam og klonazepam. Heiberg avviser at dette dreier seg om narkotika, og forklarer at det er snakk om Valens medisiner som er utskrevet av leger.

TILTALT: Kristian Valen mener tiltalen bare er tull, ifølge John Christian Elden. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

Rettssaken skulle opprinnelig gå i august i fjor, men ble utsatt på grunn av utvidelse av tiltalen.

- Det har vært en helt unødvendig ekstrabelastning med utsettelse og utvidelse av tiltalen. At dette varer og varer, er selvsagt tungt, slår Heiberg fast.

Mandag vil starte med politiets innledningsforedrag, før Valen selv vil komme med sin forklaring. Underveis i løpet av rettssakens fem dager, vil det blant annet bli spilt av flere musikkvideoer og sketsjer for å overbevise retten om at våpenbeslaget blant annet dreier seg om rekvisitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer