LEGE HJEM: - Refusjonene burde jo fulgt pasientene, uansett hvilken løsning som velges. I Sverige er det digital valgfrihet. Det etterlyser jeg også i Norge, sier daglig leder i Hjemmelegene, Nicolai Skarsgård. Foto: Åsmund Holien-Mo
LEGE HJEM: - Refusjonene burde jo fulgt pasientene, uansett hvilken løsning som velges. I Sverige er det digital valgfrihet. Det etterlyser jeg også i Norge, sier daglig leder i Hjemmelegene, Nicolai Skarsgård. Foto: Åsmund Holien-MoVis mer

Rett hjem med folkefinansiering

For ett år siden var Hjemmelegene nærmest ­blodferske. Nå er de blitt Norges største på hjemme­besøk og hentet inn 6 millioner kroner. ­Samtidig har de en klar melding til politikerne.

(Finansavisen:) At Hjemmelegene har fått fotfeste, er enkelt å forstå. Det siste du ønsker når minstemann er syk, er å pakke ham inn og drasse ham med til et legekontor, fastlegen eller legevakten mens feberen herjer, gråten er endeløs og øynene tårevåte. Så mye mer behagelig hvis legen kommer hjem til deg, gir nødvendig pleie, medisin, resept og kanskje til og med sykmelding – hvis det er du og ikke junior som er syk.

Hvert år utføres det over 14 millioner fastlegekonsultasjoner i Norge. For ett år siden sa lege og daglig leder Nicolai Skarsgård i Hjemmelegene følgende til Finansavisen:

«Over halvparten av konsultasjonene hos fastlegen kan dekkes av Hjemmelegene, som for eksempel luftveisinfeksjoner og ørebetennelser, mindre sår og kutt, urinveisinfeksjoner, allergier og høyt blodtrykk».

I snitt har Norges fastleger 5,3 dagers ventetid. Alternativet er å få legen hjem til deg. Prisen per konsultasjon, som er inntil 25 minutter uavhengig av kjøretid, medisiner og annet utstyr, er 1.290 kroner. Det er heller ingen medlemsavgift.

Hjemmelegene har utviklet en teknisk løsning som kobler sammen pasienter og leger i samme område.

- Nå har vi videreutviklet denne plattformen. I sterk kontrast til det offentlige, jobber våre leger mobilt og heldigitalt med sine pasienter. Vi har også inngått store avtaler med partnere som If og Vertikal Helse, slik at vi kan besøke deres kunder hjemme eller på jobb, sier Skarsgård til avisen.

At Innovasjon Norge og Skattefunn er på banen, i tillegg til engleinvestorer og folkefinansiering til en verdi av 6 millioner kroner, tar han også som en velfortjent fjær i hatten.

- Vi har også hatt et par tusen hjemmebesøk. På Facebook er vi ratet med 4,9, og både leger og pasienter er fornøyd.

Liten bekymring

- Da vi snakket sammen sist, hadde dere ti leger. Hvor mange nå?

- Vi er nesten 30 tilknyttede leger. I tillegg har vi ansatt Nicolai Klem som lege på fulltid og styrket teamet med Knut Hauge som COO.

Likevel er det ifølge Finansavisen en liten bekymring å spore hos Skarsgård:

- I Sverige er det tre store aktører på digital helse, som for eksempel dem som driver med videokonsultasjoner. Disse tre selskapene er verdsatt til 4,5 milliarder kroner og Sverige har en blomstrende industri i så måte. Hvis vi tar alt vi har i Norge, fra oss og videokonsultasjon til Dr. Dropin er vi ikke verdsatt til en brøkdel av dette. Hvorfor?

Skarsgård har delvis svaret selv:

- I Sverige følger pengene pasienten. De har åpnet opp. I Norge er vi uten refusjon. Viljen til å slippe til nye aktører er begrenset. Refusjonene burde jo fulgt pasientene, uansett hvilken løsning som velges. I Sverige er det digital valgfrihet. Det etterlyser jeg også i Norge.

Umulig å konkurrere

Samtidig er Hjemmelegenes daglige leder klar over kritikken hans tilbud er utsatt for. At det fører til en todeling av helsesystemet fordi den ene delen av befolkningen ikke har råd til egenbetaling.

- Jeg vil heller snu på det. Hvis ikke politikerne handler raskt og sørger for at hele befolkningen får lik tilgang til nye tjenester, vil det bli en todeling. Dersom pengene følger pasientene uansett hvordan de får hjelp, kan vi imøtekomme dagens store utfordringer knyttet til tilgjengelighet og få en blomstrende helseindustri på kjøpet. Slik det er nå, har ikke norske aktører sjanse til å konkurrere med svenskene eller andre internasjonalt, sier Skargård og retter en pekefinger:

- Uten et hjemmemarked blir norske aktører akterutseilt, og Norge vil gå glipp av en kjempemulighet. Vi skal lykkes uansett. Men det hadde vært fint om det var på grunn av den norske helsepolitikken, og ikke på tross av den.

Andre økonominyheter:
Nordea-analytiker: SAS er oppkjøpskandidat
Morten Astrup: - En skjult perle innen oljeservice