Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rett i fengsel - og rett hjem

SANDHOLMEN I DANMARK (Dagbladet): Nå kan alle asylsøkere som har stjålet verdier for mer enn 500 kroner, bli fengslet på Sandholmen i utkanten av København. Det er stedet hvor asylsøkerne banker på døra første gang for å søke om opphold i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«De vil til det kalde landet»

En viktig grunn til at det nylig ble oppnådd politisk enighet i Danmark om å stramme ytterligere inn på den danske utlendingsloven, er at danskene ikke vil se på at illegale innvandrere begår straffbare handlinger for å betale tilbake smuglerprisen til de kriminelle ligaene.

Alle som blir tatt for tyveri av verdier for mer enn 500 kroner, skal plasseres i fengselscellene på Sandholmen. Før de om mulig blir sendt tilbake til stedet de kom ifra.

Pene i tøyet

Politiet har etablert seg sammen med Røde Kors og utlendingsmyndighetene på Sandholmen.

- De som blir smuglet inn i landet, er reinvaskede og pene i tøyet når de kommer hit, til tross for at de er blitt fraktet i en lastebil sammen med mange andre helt fra Istanbul, forteller kriminalkommissærene Jens Ole Poulsen og John Øllegaard.

I fjor søkte 10500 om asyl i Danmark, omtrent samme antall som i 1999. Av disse blir mellom 4000 og 5000 værende i Danmark. Resten blir sendt hjem igjen eller til andre land hvor de er blitt avvist tidligere.

Flyktningene og asylsøkerne blir avhørt med en gang de ankommer. Deretter blir de satt i fengselsceller inntil Utlendingsbestyrelsen har samtalt med dem og kontrollert opplysningene de har gitt om fødeland og transporten til Danmark.

- Når asylsøkere kommer foran porten her uten å ha vært i kontakt med noen danske myndigheter på forhånd, er det svært vanskelig for oss å finne ut hvor de egentlig kommer fra. Det er ofte snakk om mennesksmugling, sier Jens Ole Poulsen.

- De blir sittende i fengselscellene i opptil en måned i startfasen mens vi gjør våre undersøkelser, sier John Øllegaard.

De må gjennomgå en språktest på 15 til 20 minutter, som blir tatt opp på bånd og sendt til eksperter i Sverige. Av 20 asylsøkere som oppga å være hviterussere i fjor, var det en av dem som besto språktesten.

- Vi er veldig opptatt av å sjekke om de kommer fra det land de oppgir. Mange har forklaringer som de åpenbart har innlært grundig før de kommer til oss. Styringen av disse virker organisert.

Mindreårige

Av dem som skal sendes ut igjen fra Danmark, brukes det mest tid på folk fra Nord-Afrika. De kan bli sittende under bestemmelsene om frihetsberøvelse i opptil et år. Fra de tidligere Sovjet-republikkene kommer det for det meste unge mennesker fra 16 år og opp til 30 år. Noen er også mindreårige.

- Mange kommer med falsk identitet. Når vi får bekreftet at de har en kriminell bakgrunn, sender vi melding til Norge, Sverige og Finland, sier Jens Ole Poulsen.

BURET INN: Ali Mohammed drømmer om rikdom og velstand. Flere ganger har han blitt sendt tilbake til Marokko på forskjellige Europeiske lands regning.Foto: ALEKSANDER NORDAHL
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling