Rett inn med Koranen

Amerikanske domstoler utvider biblioteket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Heretter kan du sverge på nær sagt hva du vil hvis du stevnes for retten i North Carolina.

Det amerikanske rettssystemet har til nå bundet seg til Bibelen når vitner og tiltalte på tro og ære skal ut med sannheten.

Men et tre år gammelt søksmål, samt oppmerksomheten rundt innsvergelsen av USAs første muslimske kongressmedlem, har fått delstatskongressen i North Carolina til å endre århundrer med amerikansk rettstradisjon.

Jeffersons koran

Alle som inntar vitneboksen i en amerikansk rettssal må legge hånden på Bibelen og sverge for Gud at det er den hele og fulle sannheten som skal fortelles.

Bibelen er også tradisjon ved alle andre innsvergelser - fra president til postmann - og alle folkevalgte verv.

Men da Keith Ellison i januar ble sverget inn som USAs første muslimske kongressmedlem, la han hånden på en av landsfedrene og USAs tredje president Thomas Jeffersons Koran fra 1764. Med det ble en av USAs helligste bibeltradisjoner brutt. Og det ble lagt merke til.

Inn i retten

SVERGER: Her innsverges Keith Ellison til kongressen som første muslim i historien. Med hånden på president Thomas Jeffersons eldgamle Koran. Foto: Scanpix
SVERGER: Her innsverges Keith Ellison til kongressen som første muslim i historien. Med hånden på president Thomas Jeffersons eldgamle Koran. Foto: Scanpix Vis mer

I North Carolina børstet retten støvet av en gammel stevning fra 2003. En muslimsk kvinne som skulle vitne i en rettssak saksøkte retten fordi hun ikke fikk bytte ut Bibelen med Koranen da hun skulle sverges inn som vitne.

Hennes søksmål ble opprinnelig avvist, men for tre uker siden valgte retten å ta saken opp til behandling alikevel.

Samtidig utarbeides det nå en ny lov i delstaten hvor de som skal innsverges ikke lenger må holde seg til Bibelen, men «til Bibelen eller enhver tekst hellig for vedkommendes religiøse tro».

Domstolene forplikter seg imidlertid ikke å ha alle slike tekster tilgjengelige, men kan ta i mot donasjoner.