Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rett og rettferdighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Hundreårsjubileet for Émile Zolas flammende forsvar for Dreyfus fikk en verdig markering i Norges Høyesterett i går: Da falt en dom som kan sikre at den formelle rett blir mer rettferdig. Bumerang-sakene fra Bergen ble enstemmig besluttet gjenopptatt.
  • Det hele startet for 16 år siden, med Gunnar Nordhus' og Edvard Vogts bok «Volden og dens ofre». De hevdet at politivold var et problem i Bergen. Påstandene ble bekreftet av en granskingskommisjon, men da det kom til etterforskning ti år seinere ble politiet blankt renvasket, og de som hadde framsatt beskyldningene ble straffet.
  • Det er disse dommene som nå er opphevet. Det er skjedd gjennom en sjeldent prinsipiell og klar fordømmelse av en hel kultur innen påtalemakten. Høyesterett fastslår at lavere rettsinstanser har lagt for stor vekt på polititjenestemennenes forklaringer. De har dekket hverandre og forklart seg falskt.
  • Likevel er Høyesteretts kjennelse ikke bare gledelig. Riktignok må den få konsekvenser for rutiner, holdninger og selvforståelse innen politiet. Men det forstemmende er at en slik avgjørelse burde blitt avsagt i en av de lavere rettsinstanser som har behandlet sakene.
  • Det er heller ikke rettsstatens instanser som har æren for at det nå endelig ryddes opp. Den tilfaller professor Anders Bratholm, som i ti år og ofte med sterke beskyldninger slynget mot seg, har arbeidet for gjenopptakelse. At hans kamp endelig krones med seier, er imidlertid også en seier for rettsstaten, som nå må rydde i eget hus.
  • Gårsdagens kjennelse, gjenopptakelsen og frifinnelsen av Per Liland og Sveinung Rødseth, viser at oppryddingen er begynt. Den må fortsette med en skjerpet varsomhet og aktiv selvkritikk innen påtalemakt og rettsvesen. Vi må unngå tilsvarende saker i framtida.
  • Bumerang-sakene har også en fortsettelse. Høyesterett har bare besluttet at de skal gjenopptas. Det ligger likevel i situasjonen at det hele munner ut slik Liland-saken gjorde, i et rettsmøte der statsadvokaten begjærer frifinnelse. Noen ny straffesak mot de politimennene som i sin tid forklarte seg falskt i Bergen blir det neppe. Men de og deres medspillere har en sjeldent god grunn til å skamme seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!