Krever ny etterforskning:

- Rett og slett ikke fornøyd

Bistandsadvokatene til de pårørende i Baneheia-saken er ikke tilfreds med avhørene av Viggo Kristiansen. Mener politiet ikke har vært grundige nok.

BRUTALT DREPT: Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble funnet i Baneheia i 2001. Foto: Privat
BRUTALT DREPT: Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble funnet i Baneheia i 2001. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Statsadvokaten nærmer seg en beslutning i forbindelse med gjenopptakelsen av Baneheia-saken, men vil ikke få sendt noen innstilling til Riksadvokaten før jul. Dermed må Viggo Kristiansen vente til 2022 med å få svar på om han får en ny behandling i retten eller om det innstilles på en frifinnelse.

I mellomtida jobber politiet med siste fase av den nye etterforskningen. Bistandsadvokatene til de pårørende etter Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10), som ble voldtatt og drept i Baneheia i 2000, er imidlertid ikke tilfreds med jobben som er gjort.

- Vi mener svarene som er gitt i avhør av Kristiansen ikke er tilstrekkelig fulgt opp med ytterligere spørsmål fra politiets side. Vi har stilt oss undrende til at enkelte områder huskes veldig detaljert, mens andre områder nesten ikke huskes i det hele tatt, sier advokat Håkon Brækhus til Dagbladet.

1. Juni 2021 forlot Viggo Kristiansen Ila fengsel og forvaringsanstalt. Nå håper han å få en ny rettssak, det vil også pårørende etter Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Bones/NTB/Arkiv. Vis mer

Etterlyser etterforskning

Nå har han og kollega Audun Beckstrøm sendt et skriv til statsadvokaten, hvor de krever at det gjennomføres ytterligere avhør av Viggo Kristiansen.

Kristiansen har allerede blitt avhørt tidligere i høst. Det samme har Jan Helge Andersen, som ble dømt til 19 års fengsel i samme sak.

- Vi er rett og slett ikke fornøyde med jobben som er gjort, sier Brækhus.

I skrivet fra de pårørendes advokater, som ble sendt til statsadvokaten i forrige uke, etterlyses det blant annet grundigere belysning av flere områder og tema. I tillegg bes det om ytterligere etterforskningsskritt.

- Jeg kan ikke kommentere konkret hva det dreier seg om av hensyn til etterforskningen, sier bistandsadvokaten til Dagbladet.

KRITISK: Bistandsadvokat for foreldrene til de drepte jentene i Baneheia-saken, Håkon Brækhus, ber om nye avhør av Viggo Kristiansen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
KRITISK: Bistandsadvokat for foreldrene til de drepte jentene i Baneheia-saken, Håkon Brækhus, ber om nye avhør av Viggo Kristiansen. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Ikke besvart

I november ble det kjent at det var gjort flere nye DNA-funn fra Jan Helge Andersen, som ble dømt til 19 års fengsel i saken, i forbindelse med de siste undersøkelsene. Funn som kan knytte ham til overgrepene mot begge jentene, ikke bare Sørstrønen slik han ble dømt for. I avhør etter funnene har Andersen blant annet sagt at han kan ha hatt blackout og forgrepet seg på begge jentene.

Kristiansen har på sin side hele tida holdt fast på at han ikke hadde noe med overgrepene eller drapene å gjøre, men ble av Andersen utpekt som initiativtaker og hovedmann.

Dagbladet har vært i kontakt med statsadvokat Andreas Schei. Han har fått oppgaven med å ta stilling til spørsmålet om Viggo Kristiansen skal få prøvd sin sak på nytt i lagmannsretten eller om han skal frifinnes.

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt skrivet fra bistandsadvokatene, og vi skal vurdere dette, sier Schei.

Han har foreløpig ikke har hatt anledning til å besvare henvendelsen, og ønsker heller ikke å kommentere innholdet i skrivet.

Terje Helland, pressekontakt for Kristiansens forsvarere, sier at de foreløpig ikke har fått innsyn i skrivet fra bistandsadvokatene. Han ønsker derfor ikke å kommentere innholdet i denne artikkelen på nåværende tidspunkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer