- Rett og slett katastrofe

Etter nye meldinger om brann og lekkasjer i natt, er reaktorfysiker Sverre Hval bekymret. Speielt for arbeiderne på stedet.

STORE SKADER:  Slik ser det ut ved reaktor tre og fire på Fukushima Daiichi nå. I natt brant det i reaktor fire. Myndighetene sier at det trolig lekker fra atomreaktor tre. Foto:  AFP PHOTO
STORE SKADER: Slik ser det ut ved reaktor tre og fire på Fukushima Daiichi nå. I natt brant det i reaktor fire. Myndighetene sier at det trolig lekker fra atomreaktor tre. Foto: AFP PHOTOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Rett og slett katastrofe.
Slik oppsummerer Sverre Hval situasjonen ved kjernekraftverket Fukushima Daiichi i Japan etter nattens utvikling.

Situasjonen er kaotisk. De siste 50 arbeiderne som er igjen på atomkraftverket, måtte i natt evakueres på grunn av høye radioaktiv stråling.

Mindre enn en time senere ble det rapportert at verdiene var sunket igjen, og arbeiderne returnerte til kraftverket der de kjemper en desperat kamp for å kjøle ned atomreaktorene.

- Opplysningene som kommer ut er forvirrende. Gode og dårlige nyheter avveksler hverandre nærmest fra sekund til sekund. Men, det ser ikke bra ut. Spesielt ikke for disse stakkars arbeiderne som er der, sier Hval.

Les også: Arbeiderne utsettes for store doser stråling

Været viktig Ved Statens strålevern i Oslo er de i tvil om hva som nå skjer.   

- Vår vurdering er at det har skjedd og antakelig skjer utslipp fra en eller flere reaktorer. Da har situasjonen skiftet litt. Vi må være veldig fokusert på været og vinden for å vurdere konsekvensene. De evakueringene som er foretatt skal i utgangspunktet være tilstrekkelig, men dette kan endre seg. Vi er prisgitt været og at det ikke skjer dramatiske ting på anlegget, sier eksjonssjef Ole Reistad til Dagbladet.

Om arbeiderne evakueres eller ikke tror Reistad er mindre viktig for størrelsen på utslippet.

- Jeg er ikke sikker på om de har avgjørende roller for det videre forløpet. Jeg tror ikke de er avgjørende for størrelsen på utslippet, selv om de kan være viktig for å forhindre eksplosjoner og for å skaffe presis informasjon, sier han. 

Å kjøle ned reaktorene har fortsatt høyeste prioritet. Myndighetene forsøker bruke helikoptre som slipper ned vann i dette arbeidet.

Å dekke reaktorene som lekker med betong slik man gjorde i Tsjernobyl, kan også være en mulighet.

Følg utviklingen fra minutt til minutt i vårt livestudio.

- Reaktor 1-3 ser ut til å være oppgitt, sier Reistad.

Konsekvensene av de nåværende utslippende er det vanskelig å forutse.

- Uten tvil er det forurensing, det er en alvorlig ulykke og det er radioaktivitet rundt hele fabrikkområdet slik at man ikke kan være der. Men på grunn av evakueringssonen på 20 kilometer i radius rundt atomkraftanlegget ser det ut som de aller verste konsekvensene unngås, sier avdelingssjefen. 

Kritisk Nyhetsbyrået Kyodo siterer nå japanske myndigheter på at det kan være skader og lekkasjer også fra reaktor tre. I tillegg lekker det trolig fra reaktor to. I reaktor fire var det i natt en brann. Denne er nå slukket.

Situasjonen er kritisk ved flere av de skadde reaktorene. Trolig er 70 prosent av brenselsstavene ved reaktor nummer én skadd og 33 prosent ved reaktor nummer tre. Begge antas å ha hatt en delvis nedsmeltning i kjernene. 

Japanske myndigheter vil likevel ikke beordre en evakuering utover den som er i kraft. Alle innen en radius på 20 km skal evakueres, mens de innen en radius på mellom 20 og 30 km har fått pålegg om å holde seg innendørs.

VANN FRA LUFTA:  Myndighetene forsøker nå å avkjøle reaktorene ved hjelp av vann fra brannhelikoptere. Foto:  AFP PHOTO
VANN FRA LUFTA: Myndighetene forsøker nå å avkjøle reaktorene ved hjelp av vann fra brannhelikoptere. Foto: AFP PHOTO Vis mer