Rett og slett krig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Statsministeren i Israel, general Ariel Sharon, sparer sjelden på kruttet verken i handling eller tale, men han har vært vag i ord siden han overtok. Imens har kampene mellom opprørske palestinere og israelske styrker nådd stadig nye høyder med stadig flere drepte. Ytterfløyene på begge sider nærmest fisker i opprørt blod. Israel har målrettet henrettet palestinske politifolk og gjentatte ganger rykket inn i palestinsk område. Refsen fra USA i første forsøk var imidlertid så sterk at Sharon vet at han ikke får lov til å sette Midtøsten i brann gjennom en allmenn krig og igjen okkupere hele Vestbredden og Gaza.
  • Vi øyner et mønster fra Sharon overtok som statsminister. Det foreligger et hemmelig vedtak, men Sharon vil ikke offentlig erklære krig. Det er altså ikke nytt, men nå er det åpenbart for alle som vil se. Når Sharon fredag satte inn jagerfly mot et opprør, er det rett og slett krig. Krigshissende uttalelser fra den militære overkommandoen har fått bekymrede røster i Israel til å kreve at statsministeren gir generalene ordre om å holde kjeft. Men er generalene løsmunnet? Det nekter vi å tro, ikke israelske generaler, ikke under general Sharon. Sharon tror ikke palestinerne forstår annet språk enn rå, militær makt.
  • De nødvendige politiske innrømmelsene for å skape fred med palestinerne synes utenkelige for Sharon. Mitchell-kommisjonen har pekt på de ulovlige jødiske bosettingene som grunnleggende årsak til opprøret, men Sharon vil utvide disse. Den internasjonale Røde Kors-komiteen, som har ansvaret for å passe Genhve-konvensjonene, gjentar at bosettingene er et brudd på folkeretten. Folkeretten sier at en okkupant som bosetter egne innbyggere på okkupert land begår «et grovt brudd», i prinsippet det samme som en krigsforbrytelse. Dette gjelder også Øst-Jerusalem, som Israel har annektert. Bosetterne tror visst at Det gamle testamente er en del av folkeretten. Sharon støtter dem.

Der ligger problemet.