Rett og vrang i retten

En strikkeekspert er blant de sakkyndige som skal stå på pinne for Nes herredsrett i behandlingen av Orderud-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarere og påtalemyndighet har rett til å innkalle eksperter på hvilket som helst område de mener er relevant for å få belyst saken skikkelig.

Strikkeeksperten:

Ingri Juul fra Bærum er pensjonert høgskolelektor, og jobbet i en årrekke ved Høgskolen i Oslo, avdeling for estetiske fag. Hun har blant annet utgitt læreboka «Strikking» sammen med Ragnhild Magnussen . Den gjennomillustrerte boka gir kunnskaper om formgivingsprosessen og om samspillet mellom estetikk, materialer, produksjon og fagets kulturhistorie.

Juul er foreslått som sakkyndig i forbindelse med det såkalte sokkesporet. Etterforskerne har avhørt flere slektninger av søstrene Kristin Kirkemo og Veronica Orderud, bosatt i Arendal-området, for å undersøke om de har strikket sokken, eller kjenner den igjen. Juul skal trolig forklare om hun kjenner igjen mønster/strikkemåte for sokken og andre plagg laget av slektningene i Arendal.

Genetikeren:

Dr.med.vet. Frode Lingaas er forsker ved Norges veterinærhøgskole, institutt for morfologi, genetikk og akvatisk biologi, og er ekspert på husdyrgenetikk. Etter det Dagbladet forstår, er han foreslått som sakkyndig i forbindelse med funn av hundehår på «Orderud-sokken». Veronica og Per Orderud eier schæferhundene Wandi og Oldie .

Overingeniøren:

Bente Mevåg ved Rettsmedisinsk institutt i Oslo har hovedansvaret for alle analyser/funn som er gjort på åstedet og i forbindelse med obduksjonen av de drepte. Mevåg og hennes stab på Rettsmedisinsk institutt har direkte løst en rekke kriminalsaker, blant annet drapene i Baneheia.

Rettsmedisineren:

Professor Torleif Ole Rognum ved Rettsmedisinsk institutt i Oslo har doktorgraden i patologi, og er en av landets mest erfarne rettsmedisinere. Rognum har spilt en sentral rolle under etterforskningen av Orderud-drapene. Han gjorde åstedsundersøkelsene i kårboligen på Orderud, og obduserte sammen med en kollega de tre drapsofrene. Rognum satset på å bli barnelege, men gikk tilbake til patologien da han fikk tilbud om å bli rettsmedisiner. Han spesialiserte seg på krybbedødforskning.

Økonomene:

Professor Ole Gjølberg og professor emeritus Harald Giæver er begge tilknyttet Norges landbrukshøgskole på Ås. De er foretaksøkonomer, og er foreslått som sakkyndige på et helt sentralt område for påtalemyndigheten, som mener motivet for drapene er arvestriden. Per Orderud er gårdens arving, og foretaksøkonomene skal etter alt å dømme uttale seg om gårdsdriften var så kriserammet at det kan ha bidratt til å utløse drapene.

  • I tillegg skal våpeneksperter , skriftgranskere og veterinærer vitne i saken. Flere regner med at ytterligere eksperter blir innkalt.
SENTRALT BEVIS:</B> Denne sokken, her gjengitt i sin naturlige størrelse, blir sentral når Orderud-rettsaken kommer opp i Frogner grendehus. En strikkeekspert er et av de innkalte vitnene.