Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rett på skjermen

LAS VEGAS (Dagbladet): De fleste nordmenn har sett mye mer av det amerikanske rettsvesenet, i en eller annen form, enn av det norske. Film og TV renner over av amerikansk lovhåndhevelse og juss, og med jevne mellomrom får oppsiktsvekkende rettssaker i USA mer oppmerksomhet enn noe av det som skjer ved domstolene hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapssaken mot en tidligere stjernespiller i amerikansk fotball som ingen i Norge hadde hørt om, ble førstesidestoff i Norge som om det dreide seg om en Dreyfus, Eichmann eller Meinhof. Verdens dyreste advokater forsvarte O.J. Simpson, og det sendte sjokkbølger gjennom nasjonen da han ble frifunnet av juryen fra de indre bydeler i Los Angeles.

  • Nå gjelder det den britiske 19-åringen Louise Woodward som var au pair hos legefamilien Eappen i Cambridge, Massachusetts.
  • Her er det grunn til å minne om hva juss egentlig er, nemlig en utkrystallisering av et samfunns erfaring og historie, tro og overtro, i en lokal regelsamling med tilhørende tolkninger. Juss undervises ved universitetene av lærere som er professorer, men du må selv være jurist for å bestride at det meste av jussen er like lokal som været.
  • Au pair-byrået som formidlet Louise til Eappen-familien, skaffet henne Barry Scheck som forsvarer blant annet for å unngå et astronomisk og særamerikansk erstatningssøksmål, hvis han fikk henne frikjent. Scheck ble verdenskjent som pitbull på O.J. Simpsons juridiske «drømmelag». Scheck fulgte oppskriften fra Los Angeles og satset på å bombardere juryen i Cambridge med innleide eksperter og medisinere med helt motsatte bevisvurderinger enn aktoratets.
  • I Norge er det politiet og påtalemakten som står for etterforskningen. Eventuelle sakkyndige oppnevnes av domstolen i forståelse mellom partene. Norske advokater driver bare i beskjeden grad med egen etterforskning og innleide eksperter.
  • Norske lesere og seere ble også storøyde vitner til at forsvarer Scheck benyttet lokale amerikanske prosedyreregler til å gamble alt på ett kort ved å avskjære juryens mulighet til å dømme Louise for legemsbeskadigelse. Scheck hadde angivelig prøvd denne strategien på et par testjuryer som «frifant» Louise heller enn å stemple henne som morder. De kom i større tvil når det var mulig å dømme henne for et tragisk resultat av en uvettig håndtering av barnet. Det høye spillet mislyktes, og det er Louise som må betale prisen. Sånn kan ingen norsk forsvarer drive på, noe som er ett av mange eksempler på store ulikheter mellom norsk og amerikansk juss. Direkte TV-overføring av en 19-årig drapstiltalt som forklarer seg, er et annet.
  • Advokatyrket er en vekstnæring i Amerika der alle kan saksøkes for alt. Boksepromotoren Don King, som stadig er i retten, sier at «enhver amerikaner fortjener en god advokat. Jeg er begynt å gi mine barnebarn advokater i presang.»
  • Og siden jussen ikke styres av naturlover, men er en forsinket refleks av fellesopplevelsene i samfunnet, er det vel slik at alle filmene, bøkene, «Perry Mason», «LA Law», O.J. Simpson og Louise Woodward gradvis heller litt cola i vår egen juridiske Solo. Ville for eksempel Alf Nordhus ha blitt en sånn stjernejurist og et mediefenomen uten advokat Mason å sammenlikne med?

Denne gangen gikk sjokkbølgene gjennom Storbritannia da juryen fra velstående Cambridge erklærte henne skyldig i forsettlig drap på åtte måneder gamle Matthew. Dommer Hiller Zobel tillot at saken mot Louise ble overført på TV, og «O.J.-effekten» slo inn for fullt da den litt grå, britiske tenåringen tok plass i vitneboksen. Bildene fikk TV-seere verden rundt til å sitte klistret til skjermene. De fikk være med da juryens skyldig-kjennelse fikk Louise til å bryte sammen i hjerteskjærende krampegråt i armene på en av forsvarerne. Og mange stusset over det som hadde skjedd.

En svensk lege kan bruke sin medisinske kunnskap til å hjelpe pasienter i Finnmark, men en svensk jurist er hjelpeløs i herredsretten i Alta. Alf Nordhus ville vært fisk på tørt land i retten til dommer Zobel.

Siden Perry Mason var en nasjonal fellesopplevelse da NRK var et monopol, har advokatframstillinger i film og på TV formert seg verre enn kaniner.

Hele Norges coronakart