JETSTRØMMER: Jetstrømmen fra de arktiskte områdene går når sør for Norge og holder den varme lufta fra sør ute. - Jetstrømmen går over skylaget som ligger rett sør for Norge, sier statsmeteorolog Nina Larsgård til Dagbladet. Foto: Meteorologisk institutt
JETSTRØMMER: Jetstrømmen fra de arktiskte områdene går når sør for Norge og holder den varme lufta fra sør ute. - Jetstrømmen går over skylaget som ligger rett sør for Norge, sier statsmeteorolog Nina Larsgård til Dagbladet. Foto: Meteorologisk instituttVis mer

Rett sør for Norge ligger svaret på hvorfor sommeren har vært så dårlig

Vi sperres inne i kald luft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Du har kanskje tatt av deg jakka i et lite minutt utendørs for å kjenne på varmen fra sola, men med en gang en sky sperrer for de livgivende strålene, grøsser du igjen langt ned i ryggmargen.

Det er snart juli, men fortsatt er det verken behagelig i korte bukser eller korte ermer i store deler av landet. Hvorfor er det en god forklaring på.

Jetstrømmer En sterk luftstrøm i den øvre delen av troposfæren, fører nemlig til at varmt sommervær fra sydligere strøk hindres i nå oss her på berget.

Den polare jetstrømmen, som tar med seg kald luft fra de arktiske strøk, ligger nå nemlig sør for Norge. Da blir det verre å være varmelengtende nordmann.

- Akkurat nå ligger den såkalte jetstrømmen sør for Norge. Den ligger der og skiller mellom den kalde polarlufta og den varme lufta fra lenger sør. Den strømmen ligger nå sør for oss, og vi blir liggende i den kalde polarlufta. Den har ligget der en stund, og er en stor grad av forklaringa på at vi har hatt det kaldt i mai og så langt i juni, sier statsmeteorolog Nina Larsgård til Dagbladet.

Den jetstrømmen vi kjenner best til i Norge oppstår ved polarfronten, der kald polarluft fra nord møter varmere luft fra sør.
 
- Hvordan denne jetstrømmen plasserer seg er med på å forklare mye av været, spesielt temperaturer, sier Reidun Gangstø, forsker ved klimatjenesteavdelingen i Meteorologisk institutt.

Ligger midt i beltet Jetstrømmen oppstår rundt 60 grader nord, så i prinsippet ligger ofte Norge midt mellom den varme og den kalde lufta.

- Derfor blir det ofte varierende vær i Norge. Vi ligger midt i det beltet og det skaper ganske store naturlige variasjoner. Det har vært litt kaldere en periode nå enn det som er normalt.

Hvorfor jetstrømmen plasserer seg akkurat der den gjør til ulike tider, er forskerne noe usikre på.

- Det kan være en sammenheng med værfenomenet El Niño. Det kan også være en sammenheng mellom stabilt kjølige perioder i våre områder og mindre is i Arktis, sier Gangstø til Dagbladet.

Det er imidlertid ikke slik at sommeren i Norge nødvendigvis kommer til å bli heltrist.

Gangstø påpeker at det er vanlig at temperaturene varierer fra måned til måned og år til år. De som ennå har fjorårets sommer i hug, husker kanskje at det var reine sydentemperaturer hele juli.

- I fjor var det rekordvarmt i hele landet. Det var ganske spesielt sommervær i fjor, sier hun.

Uendret vær De nærmeste dagene ser været ut til å holde seg ganske likt på Østlandet.

- Det er noen byger som ligger og lurer, og det venter ikke knallsol. Det kommer til å være litt skya og mulighet for en og annen regnbygger. Kystområdene ser ut til å slippe unna litt billigere enn innlandet, sier statsmeteorolog Larsgård.

Det er meldt fare for nedbør i store deler av landet i dagene fram til og med helga.