«Rett ut av Sports Illustrated»

22 år gamle Nora Jungeilges Heyerdahl (MDG) er fersk vararepresentant på Stortinget. Hun forteller at hun bare rakk å være én dag på sin nye arbeidsplass før hun fikk kommentert sitt eget utseende.

REAGERER: Nora Jungeilges Heyerdahl (MDG) hadde bare sittet én dag på Stortinget da hun fikk kommentert eget uteseende. Foto: Martin Kopperud
REAGERER: Nora Jungeilges Heyerdahl (MDG) hadde bare sittet én dag på Stortinget da hun fikk kommentert eget uteseende. Foto: Martin Kopperud Vis mer
Publisert

- Rakk å sitte én dag på Stortinget før jeg fikk høre at jeg så ut som jeg kom «rett ut av Sports Illustrated».

Det skiver den 22 år gamle vararepresentanten på Stortinget, Nora Jungeilges Heyerdahl (MDG), på Twitter.

Til Dagbladet understreker Heyerdahl at selv de kommentarene som bare er ment som en kompliment, kan bidra til en seksualisering av unge kvinner i arbeidslivet.

- Trolig gjenkjennelig

Ifølge Heyerdahl kom kommentaren fra en representant som er mye eldre enn henne. Hun ønsker ikke å navngi vedkommende.

- Oppfordrer vedkommende til å selv stille opp i badebukse på forsiden av Costume, skriver hun videre med en fleipende tone.

Til Dagbladet sier Heyerdahl at hun tror denne typen kommentarer er noe alle kvinner kjenner seg igjen i.

- Jeg tvitret om dette for å gi folk et innblikk i hvordan det er å være en ung kvinne på jobb. Jeg tror dette skjer i enda større grad i andre bransjer, som serveringsbransjen og i fiskeri, som vi har sett eksempler på i høst, men i dette tilfellet skjedde det på Stortinget.

Denne høsten har det kommet flere historier om seksuell trakassering og kritikkverdig oppførsel mot kvinner i fiskerinæringen. Avsløringene har blitt beskrevet som «fiskerinæringens MeToo».

Heyerdahl understreker at selv om hver enkelt kommentar kan være uskyldig ment, kan totalen likevel bli slitsom.

- I dette tilfellet var intensjonen god, men det som kanskje er ment som en kompliment, kan likevel bidra til en seksualisering, sier hun til Dagbladet.

Tidligere i år ga Heyerdahl ut boka «Ok Boomer». Boka er ment å gi et lynkurs for unge klimaforkjempere i møte med klimaskeptikere, eksemplifisert som «gjerne en eldre onkel», og tar blant annet for seg velkjente hersketeknikker.

Får støtte

Stortingspresident Masud Gharahkhani sier i en kommentar til Dagbladet at han har forståelse for at Heyerdahl reagerer på kommentaren.

- Jeg forstår at representanten Heyerdal reagerer. I Stortinget skal vi opptre respektfullt mot hverandre. Stortingets etiske regelverk for representantene sier klart at stortingsrepresentantene forutsettes å opptre med respekt overfor medrepresentanter og andre, og at arbeidsmiljøet skal oppleves trygt for alle som har sitt virke på Stortinget.

Det er få år siden Metoo rystet norsk politikk, da det ble meldt om omfattende seksuell trakassering innad i flere partier.

Seinest i høst kunne Dagbladet forteller om at en Frp-politiker, som sto til valg til Stortinget, hadde sendt uønskede «dickpicks» til flere kvinner i partiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer