Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rett utenfor Oslo vil de bygge veganerdrømmen

Sammen med 20 andre drømmer Jørund Aase Falkenberg (41) om et vegansk nabofellesskap på Tomter i Indre Østfold.

Grønt nabofellesskap: Jørund (41) har en drøm om å utvikle et bofellesskap med 25 boenheter, et felles hus og dyrkingsareal. Reporter: Marthe S. Lien Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

TOMTER (Dagbladet): - Jeg har gradvis følt et større savn for å ha et fellesskap rundt meg, sier Jørund Aase Falkenberg (41).

Han står på et jorde i Tomter i den nye kommunen Indre Østfold. Her drømmer han, arkitekt Arild Eriksen og 20 andre personer om å etablere et kollektiv for veganere.

- Man må ikke være veganer for å bo her, men vi vil definere fellesområdene som veganske og fellesmiddagene vil være plantebaserte. Er man positiv til det, så er man velkommen, sier Falkenberg.

Det var Smaalenenes Avis som først omtalte prosjektet.

Fra det som i dag er et jorde, men som Falkenberg og de andre håper kan bli et boligområde med yrende folkeliv, er det bare en kort spasertur bort til togstasjonen i Tomter.

- I 2022, når Follobanen står klar, vil det ta rundt 24 minutter inn til Oslo, tror jeg, sier Falkenberg.

IDYLLISK: Tomten gjengen i foreningen Grønt nabofellesskap ønsker å kjøpe omtales av kommunen som selve indrefileten i Indre Østfold. Den ligger idyllisk til ved en elv, kun et steinkast fra togstasjonen. Foto: Embla Augusta Hjort-Larsen
IDYLLISK: Tomten gjengen i foreningen Grønt nabofellesskap ønsker å kjøpe omtales av kommunen som selve indrefileten i Indre Østfold. Den ligger idyllisk til ved en elv, kun et steinkast fra togstasjonen. Foto: Embla Augusta Hjort-Larsen Vis mer

- Alene i sine egne celler

Gruppen som vil bygge på Tomter består av blant annet ingeniører av forskjellig slag, en jurist og et pensjonistpar. Hovedsakelig er aldersspennet fra 30 til 40 år. De er blitt kjent via en Facebook-gruppe som ble etablert i 2017.

- Dette med sosiale boliger og det å legge opp til mer fellesskap rundt boligene har det vært snakket om i mange år av både arkitekter og boligutviklere. Men så har det skjedd lite i praksis foreløpig. Det ønsker vi å gjøre noe med, forteller billedkunstneren.

Falkenberg forteller at gruppen har forskjellige begrunnelser for hvorfor de ønsker å være med på prosjektet, men at det er savnet etter fellesskap som er det grunnleggende behovet.

- I dag bor jeg i et borettslag på Oppsal i Oslo i et veldig fint område rett ved Østmarka. Men det er ikke bygget for at folk skal ha kontakt med hverandre. Folk bor mye alene i sine egne celler og kjenner ikke naboene sine.

- Du kaller det «celler»?

- Ja, det blir på en måte det altså. Folk sitter alene, selv om mange nok ville hatt mer kontakt. Men det er ingen kultur for å møtes og arkitekturen legger ikke opp til naturlige plasser for å prate og gjøre ting sammen.

PÅDRIVER: 41 år gamle Jørund Aase Falkenberg ønsker sammen med flere andre å lage et grønt bofelleskap på Tomter i Indre Østfold. Foto: Embla Augusta Hjort-Larsen
PÅDRIVER: 41 år gamle Jørund Aase Falkenberg ønsker sammen med flere andre å lage et grønt bofelleskap på Tomter i Indre Østfold. Foto: Embla Augusta Hjort-Larsen Vis mer

Klyngetun-preg med rom for privatliv

De foreløpige planene for utforming av nabofellesskapet kan minne om et klyngetun, med et felleshus omkranset av opptil 25 boenheter. Felleshuset skal være en møteplass for beboerne, hvor de kan spise felles middager, ha lekerom for barna, se TV og film, og kanskje ha et bibliotek.

- Tanken er at det skal være rom for både privatliv og fellesskap, forklarer Falkenberg.

SKISSEN: Den foreløpige planen for området viser et hovedhus med omkringliggende bohenheter. Planskisse: Fragment
SKISSEN: Den foreløpige planen for området viser et hovedhus med omkringliggende bohenheter. Planskisse: Fragment Vis mer

- Fokus på fellesskap er jo også noe som bygger opp om en grønn profil ved at det legger til rette for deling av ressurser. Jeg tenker også at fellesskapet er noe som kan erstatte en del av suget mange har etter stadig høyere materiell velstand. Vi håper at prosjektet kan være med på å sette Tomter på kartet og inspirere til nye liknende prosjekter.

- Ingen vei tilbake

Falkenberg har vært veganer i 11-12 år, og vegetarianer i mange år før det. Hovedgrunnene er dyrenes rettigheter og miljøaspektet.

I Klimakur-rapporten, som ble lagt fram forrige fredag, slås det fast at nordmenn, ved å spise mindre rødt kjøtt og mer plantebasert kost, kan redusere utslippet i jordbruket med 2,9 millioner tonn CO₂-ekvivalenter.

- Hva tenker du om det?

- Jeg vil anbefale det. I dag er det ikke noe problem å være veganer og bare de siste åra har det skjedd en enorm utvikling med produktutvalget av veganske varer i butikkene. Men om man bare kutter litt ned på det animalske, så er det positivt, sier han.

Arkitekt Eriksen forteller at å bygge et vegansk bofellesskap handler om både bærekraft i bygging, vannhåndtering, og muligheter for dyrking og jordbruk. Det miljøvennlige skal være fokus i hele byggeprosessen.

- Vi ser i økende grad at boligutviklere ser muligheter for felles rom i boligprosjektene. Det er en veldig positiv utvikling som jeg tenker folk vil ha glede av, sier han.

- SPENNENDE PROSJEKT: Arkitekt Arvid Eriksen, arkitekt ved Fragment i Oslo synes prosjektet med et grønt nabofelleskap er spennende. Foto: Embla Augusta Hjort-Larsen, Dagbladet
- SPENNENDE PROSJEKT: Arkitekt Arvid Eriksen, arkitekt ved Fragment i Oslo synes prosjektet med et grønt nabofelleskap er spennende. Foto: Embla Augusta Hjort-Larsen, Dagbladet Vis mer

Tomten blir i dag brukt som friluftsområde av lokalbefolkningen på Tomter. Det ønsker de mulige nybyggerne at den skal forbli. Arkitekten ser derfor på muligheter for å integrere det som eksisterer på tomten inn i det nye prosjektet.

I tillegg ønsker nabofellesskapet å utvikle området med blant annet kanoutlån ved elva som renner forbi, åpen badstue og klatrevegg.

Drømmen om Indre Østfold kan knuses

Det er imidlertid en del som gjenstår før åpningen i skogen kan forvandles til et vegansk bofellesskap.

Finansieringen er ikke helt på plass, og det er heller ikke enighet med Indre Østfold kommune om å kjøpe tomten. Det skal blant annet legges ny vei fram til tomten - en kostnad kjøper må betale. Falkenberg forklarer at nabofellesskapet i utgangspunktet ønsker å kjøpe en del av tomten, men at de er interessert i hele dersom det er mulig å finne et alternativ til å bygge ny vei, da dette fører til stor økonomisk risiko.

- Vi synes det er flott med interessenter som er opptatt av et lavt Co₂-avtrykk. Det er kjempe, kjemper bra og vi kommer til å legge vekt på det videre når området skal selges. Dette er en av indrefiletene i Indre Østfold, tett på den nærmeste stasjonen til Oslo. Vi har en felles reguleringsplan for området, og er opptatt av at dette følges, sier ordfører i Indre Østfold Svend Saxe Frøshaug (Sp) til Dagbladet.

Han forteller at den planlagte veien er en del av reguleringsplanen, og at dem som skal kjøpe tomten må ta ansvar for infrastrukturen.

- Premissene er lagt for hvordan området skal utnyttes, og det viker vi ikke på. De må kjøpe hele tomten til fastsatt pris med alle de føringene som ligger der. Det er helt opp til dem, sier han.