Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rett vest - på første klasse

Guro Fjellanger er miljøvernminister i et veldig lite land som trass i størrelsen hører hjemme blant de store miljøsynderne. I går møtte hun miljøguruen Lester R. Brown fra Worldwatch Institute, WW, da han presenterte årets utgave av «Jordens tilstand». Hovedbudskapet er klart: Dersom vi ikke endrer atferd, går det rett vest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som superrik nasjon bidrar Norge til å påføre kloden ubotelig skade:

  • Norge er verdens nest største olje- og gasseksportør.
  • Petroleumsvirksomheten bidrar til økte utslipp av klimagasser.
  • Nordmenn ligger på førsteplass i verden i forbruk av elektrisitet per innbygger.
  • Norge utmerker seg med en ivrig fiskeflåte som på flere steder har bidratt til å tømme verdenshavene for fisk.
  • Som et av verdens rikeste land har tre fjerdedeler av befolkningen utviklet et forbruksmønster som bryter med ideen om en bærekraftig utvikling.

Forbruk

Den globale omsetningen av varer og tjenester steg fra ufattelige 5 billioner dollar(5 000 000 000 000) i 1950 til 29 billioner dollar i 1997. Den enorme veksten i verdensøkonomien kan få folk til å tro at verden går framover. Konklusjonen er snarere den motsatte.

- Hva ville skje dersom hele Kinas befolkning på 1,2 milliarder mennesker, eller Indias befolkning på 1 milliard mennesker, kunne forbruke like mye som mennesker i den vestlige verden? spurte Lester R. Brown. Svaret er innlysende. Da ville verdens økosystemer kollapse.

Naturressurser

Veksten i verdensøkonomien har økt mer på 1990-tallet enn på de 10000 årene fra jordbrukets begynnelse og fram til 1950.
Forbruket av naturressurser har økt tilsvarende.

Resultatet er at enorme mengder skog er blitt hogd ned. I jakten etter fisk er flere arter så godt som utryddet. Dyrkbar jord er blitt ødelagt, det biologiske mangfoldet er blitt langt mindre mangfoldig: En rekke plante- og dyrearter er utryddet. Den enorme industriproduksjonen både i i-land og u-land pumper atmosfæren full av COæ-2å og flere andre langt mer aggressive klimagasser.

Nettopp klimagassene kan føre til at verdens politikere for alvor våkner opp av miljødvalen. Dersom de varslede klimaendringene begynner å melde seg, vil virkningene bli så merkbare at ingen lenger kan nekte for miljøødeleggelsenes betydning for kloden, mener WW-leder Lester Brown og hans kolleger i Worldwatch Institute. Han merker seg også at Vestens industriledere har oppdaget de kommersielle mulighetene som ligger i å satse på miljøriktige produkter.

Utfordringer

Som et folkefattig men oljerikt land som Norge er det mange utfordringer å gripe fatt i. Lester R. Brown mener land som livnærer seg av olje, gass og kull, bør finne seg andre ting å satse på. Og dersom velstandssamfunnet har behov for mer energi, bør land som Norge satse på vindkraft i stedet for gasskraft.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!