IKKE MEDHOLD: Forsvarerne til Anders Behring Breivik har ikke fått medhold i sin anke av oppnevnelsen av to nye sakkyndige. Her er Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad på vei ut fra Ila landsfengsel. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
IKKE MEDHOLD: Forsvarerne til Anders Behring Breivik har ikke fått medhold i sin anke av oppnevnelsen av to nye sakkyndige. Her er Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad på vei ut fra Ila landsfengsel. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Retten avviser Breiviks anke

Har ikke funnet grunn til å omgjøre beslutningen om å oppnevne to nye sakkyndige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorsiktede Anders Behring Breiviks forsvarere får ikke medhold i sin anke til lagmannsretten om oppnevnelsen av to nye sakkyndige psykiatere.

Det er ventet at forsvarerne vil anke videre til Høyesterett.

- Vil vil nå lese avgjørelsen og sette oss inn i den, men vi har hele tiden sagt at dette er et spørsmål som bør vurderes av Høyesterett, sier advokat Vibeke Hein Bæra, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

Du kan lese hele avgjørelsen her.

- Vi mener det er begått saksbehandlingsfeil, da vi mener retten har benyttet seg av taushetsbelagt materiale som den ikke har anledning til. Så får vi se hva lagmannsretten og eventuelt høyesterett mener, har Geir Lippestad tidligere sagt om ankegrunnlaget til Dagbladet.

Forsvarerne mente tingretten ikke hadde anledning til å legge vekt på tre psykiatriske vurderinger fra Randi Rosenqvist ved Ila fengsel. Borgarting lagmannsrett mener tingretten hadde anledning til dette.

- Breivik har ikke hatt noe klientforhold til Rosenqvist. Hun har ikke ytet ham noen helsehjelp. Hennes oppgave har vært på oppdrag fra direktøren på Ila å foreta en risikovurdering knyttet til Breiviks opphold i fengselet, fastslår lagmannsretten.

Breiviks forsvarere mente også at tingretten ikke hadde mulighet til å bestille en ny sakkyndig vurdering mens saken er under etterforskning, og at det bare er mulig under hovedforhandling.

- Lagmannsretten finner for det første at tingretten klart hadde kompetanse til å oppnevne nye sakkyndige uten at dette var begjært av påtalemyndigheten eller siktede, heter det i avgjørelsen fra lagmannsretten.

- Retten må søke å forholde seg slik at dens avgjørelser ikke blir opphevet, og dette innebærer etter omstendighetene at retten på eget initiativ bør iverksette tiltak også før hovedforhandlingen. Som påpekt av en av bistandsadvokatene vil det nemlig gi dårlig sammenheng i regelverket dersom retten skulle være tvunget til å komme i en situasjon hvor saken, når den er kommet til hovedforhandling, må utsettes, selv om retten på et tidligere tidspunkt har funnet det påkrevet å oppnevne nye sakkyndige, heter det i avgjørelsen.

Kjennelsen er enstemmig.