BLE DØMT: De seks rumenerne, blant annet denne kvinnen, ble dømt i tingretten. Men dommen mot henne var kortere enn tiden hun hadde sittet i varetekt, så hun ble løslatt. Nå kan hun bli satt i varetekt igjen, hvis hun velger å komme til Bergen for ankesaken. Foto: Paul S. Amundsen / Scanpix
BLE DØMT: De seks rumenerne, blant annet denne kvinnen, ble dømt i tingretten. Men dommen mot henne var kortere enn tiden hun hadde sittet i varetekt, så hun ble løslatt. Nå kan hun bli satt i varetekt igjen, hvis hun velger å komme til Bergen for ankesaken. Foto: Paul S. Amundsen / ScanpixVis mer

Retten betaler fly og hotell for rom-tiggerne. Statsadvokaten vil fengsle dem så fort de kommer til Norge

- Forsøk på å true dem, mener advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks rumenske borgere ble i fjor sommer dømt for menneskehandel. Retten mente de hadde utnyttet mindreårige til å tigge, selge uekte gullvarer og stjele.

Dommen var den første av sitt slag i Norge. Tre av kvinnene anket.

Fikk beskjed i Romania Neste uke starter ankesaken i Gulating lagmannsrett i Bergen. Hvis kvinnene tør å dra til Bergen. Statsadvokaten har nemlig gitt dem beskjed om at de kan forvente å bli pågrepet.

- Før jul var vi på bevisopptak (avhør hvor aktor, forsvarer og bistandsadvokat er til stede, journ.anm) i Romania. Da fikk jeg nærmest tilfeldig beskjed om at min klient og de andre ville måtte forvente å bli pågrepet når de kommer til Norge, sier advokat Ole-Petter Grythe Hoff til Dagbladet.

- Vi ble veldig overrasket. Vi hadde et forberedende møte i oktober, hvor dette ikke ble nevnt i det hele tatt, sier advokaten.

- Vi oppfatter dette som en trussel for å få dem til å trekke anken.

Dekket hotellrom De seks fikk straffer fra halvannet år til tre og et halvt år. Flere av dem hadde sittet lenger enn dette i varetekt. De ble løslatt og dro hjem til Romania.

Retten har avtalt at kvinnene skal få dekket flyreisen til og fra Norge, og at de skal få dekket hotelloppholdet under ankesaken. Men hotellrommene kan bli stående ubrukt, hvis aktor får det som han vil.

- Vi begrunner dette i unndragelsesfaren. De tiltalte har, gjennom sine forsvarere, opplyst at de vil forlate retten og dra tilbake til Romania etter at de har forklart seg. Hvis de da blir domfelt og får strengere straff, slik vi mener det er grunn til å tro, frykter vi at de ikke vil sone den, da Romania ikke utleverer egne borgere. Vi mener de tiltalte prøver seg med en risikofri anke, sier Rudolf Christoffersen, konstituert statsadvokat, til Dagbladet.

- Forsvarerne tolker dette som at motivet deres med dette er å få dem til å trekke anken. Stemmer det?

- Vi har ikke noe ønske om det.  Kostnadene ved denne saken er betydelige og påtalemyndigheten har et ansvar for å sørge for at en eventuell straff blir gjennomført, derfor gjør vi dette.

Drar til Romania Påtalemyndighetene anket ikke tingrettsdommen, selv om straffene la under deres påstand.

Advokat Ole-Petter Grythe Hoff drar i dag sammen med medforsvarer Are Bohne til Romania, for å informere klientene om aktors ønske. Etter planen skal klientene så være med til til Bergen.

- Min klient sier hun tror hun ikke tør å reise til Norge. Hun sier hun har anket fordi hun er dømt uskyldig og ønsker å renvaske seg, men hun ønsker ikke å dra bare for å bli pågrepet så fort hun lander. Hun har allerede sittet lenger i varetekt enn dommen hun fikk i tingretten, sier Bohne til Dagbladet.

Advokat Vibeke Hein Bæra forsvarer den tredje kvinnen som har anket.

AKTOR: Rudolf Christoffersen hadde saken sammen med statsadvokat Arild Oma i tingretten.
Foto: Paul S. Amundsen / Scanpix
AKTOR: Rudolf Christoffersen hadde saken sammen med statsadvokat Arild Oma i tingretten. Foto: Paul S. Amundsen / Scanpix Vis mer