Retten er klar: Den britiske bestemoren Lindsay skal skytes

«Barnebursdagsgave» var kokain til 15 millioner, bestemor dømt for narkosmugling.

FORTVILER: Linsday Sandiford fotografert i cella hun satt i under rettssaken i Denpasar i Indonesia. Foto: AFP / NTB scanpix
FORTVILER: Linsday Sandiford fotografert i cella hun satt i under rettssaken i Denpasar i Indonesia. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske bestemoren Lindsay Sandiford vant ikke fram med sin anke til indonesisk høyesterett, melder The Guardian.

Dermed dømmes hun til døden.

Det var i mai i fjor at Sandiford ble tatt på fersken på Bali med fire kilo kokain gjemt i foret på kofferten. Stoffet har en gateverdi på omkring 15 millioner kroner.

Selv om aktor bare ba om 15 års fengsel valgte retten i Indonesia å dømme Sandiford til dødsstraff ved eksekusjonspelotong, en straff som nå er opprettholdt av indonesias høyeste domstol.

Tre andre briter er også dømt for narkotikaforbrytelser relatert til Sandifords sak:

«Bursdagsgave» Antikvitetshandleren Julian Ponder (43) ble i januar dømt til seks års fengsel, og ilagt en bot på omkring 600 000 kroner, for besittelse av kokain.

Ponders advokat har opplyst at Ponder ble fortalt at Sandiford hadde med seg en gave til bursdagen til barnet hans, og at han ble arrestert da hun kom for å levere «gaven».

Kjæresten hans, Rachel Dougall (38) fra Brighton, ble i mars dømt til ett års fengsel - og ble i mai løslatt etter å ha sonet størsteparten av straffen i varetekt.

Paul Beales, som lenge har bodd på Bali, er dømt til fire års fengsel for besittelse av cannabis.

- Ble presset Sandiford hevdet først at hun ble presset til å smugle kokainet av en narkoliga som truet med å skade barna hennes - noe hun i tre rettsinstanser ikke er blitt trodd på.

Etter til dels svært harde avhør, da hun ble informert om at hun risikerte dødsstraff, endret hun forklaring. Hun forklarte da at hun skulle smugle stoffet for Julian Ponder og samboeren hans.

Hun ble så booket inn på hotell sammen med en politimann i sivil, og hun avtalte et møte med Ponder og Paul Beales. Politiet fant både kokain og hasj som kunne knyttes til begge to, men lyktes ikke å overbevise retten om at virksomheten var så organisert som de trodde - og Sandiford hevdet.

Håper på benådning Hennes eneste håp er nå at saken gåes igjennom og saksbehandlingsfeil avdekkes.

I så tilfelle kan Sandiford appellere til presidenten om benådning.

Britisk UD sier i en uttalelse at de er kjent med at Sandifords anke er avvist, og at de nå vurderer hvordan de - som motstandere av dødsstraff - kan bistå den narkodømte bestemoren.

DØMT: Antikvitetshandler Julian Ponder. Foto: AFP / NTB scanpix
DØMT: Antikvitetshandler Julian Ponder. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer