Retten får høre Faizas nødanrop

- En tøff belastning for familien.

BEGRAVET: Faiza Ashraf ble funnet her i Solli-området i Asker. Etter å ha tatt livet av Faiza i bilen, pakket Håvard Nyfløt henne inn i en presenning, og begravde henne i en grop han hadde laget på forhånd. Ved punktet x forlater han stien og går inn i skogen. Faiza ble funnet ved punktet markert med O. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.
BEGRAVET: Faiza Ashraf ble funnet her i Solli-området i Asker. Etter å ha tatt livet av Faiza i bilen, pakket Håvard Nyfløt henne inn i en presenning, og begravde henne i en grop han hadde laget på forhånd. Ved punktet x forlater han stien og går inn i skogen. Faiza ble funnet ved punktet markert med O. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere i familien hennes har aldri hørt Faizas nødanrop til politiet. Den første samtalen varte 3 minutter, den andre om lag en halv time.

Retten vil få høre båndopptaket hvor Faiza forsøker å få hjelp etter å ha blitt kidnappet på Høvik i Bærum. Fra bagasjerommet på BMW-en ringte hun politiets nødnummer. Hun beskrev kidnapperen, hva som skjedde og hva han sa. Og hun skal ha fortalt politiet hvem hun mente sto bak det hele, nemlig drosjesjåføren Shamrez Khan.

- Familien har ikke tatt standpunkt til om de vil være til stede når det avspilles i retten. Det er selvsagt en tøff belastning, sier familiens bistandsadvokat Harald Stabell til NTB.

De har planlagt at minst ett familiemedlem skal være til stede hver dag under den fem uker lange rettssaken. Slik kan resten av familien holdes orientert.

- Det er klart at det blir tungt å gjennomleve disse dramatiske dagene i februar i fjor og å rippe opp igjen hele saken, sier Stabell.

Rettssaken skulle etter planen starte mandag, men sent søndag kveld varslet tingretten at hovedforhandlingene foreløpig er utsatt til tirsdag etter at en av de tiltalte, Håvard Nyfløt (26) har meldt sykdomsfrafall.

- Vi håper at det ikke blir en langvarig utsettelse. Men det er en ustabil situasjon som vi må få nærmere kontroll på, sier 26-åringens forsvarer, advokat Frode Sulland til Budstikka.no.

Innrømmer kidnappingen Nyfløt er sammen med medtiltalte Shamrez Khan (29) tiltalt for overlagt drap. Begge erkjenner å ha kidnappet Faiza, men nekter straffskyld for overlagt drap.

Kahn avviser å ha hatt noen befatning med drap i det hele tatt. Nyfløt innrømmer at det var han som tok livet av henne, men sier det skjedde ved et uhell etter at hun ble lagt i bagasjerommet.

- Underveis stoppet han og bandt hendene hennes sammen med strips. På parkeringsplassen tapet han henne over munnen, festet to strips rundt halsen hennes og strammet til, slik at hun døde av kvelning, heter det i tiltalen.

Tre uker etter at Faiza Ashraf forsvant, innrømmet Nyfløt sin rolle i saken i politiavhør. Den avdøde ble funnet nedgravd i et turområde på Solli i Asker etter at 26-åringen hadde pekt ut hvor han hadde begravd henne.

Mener det var bestillingsdrap Påtalemyndigheten mener saken dreier seg om et bestillingsdrap. Ifølge tiltalen skal Kahn ha gitt Nyfløt beskjed om å gjøre Faiza «stygg» ved å helle syre eller lignende i ansiktet hennes før han drepte henne.

MINNES: Her på bussholdeplassen i Fossveien i Bærum ble Faiza sist sett. Sørgende tente lys og blomster på stedet. Foto: Torbjørn Gønning / Dagbladet
MINNES: Her på bussholdeplassen i Fossveien i Bærum ble Faiza sist sett. Sørgende tente lys og blomster på stedet. Foto: Torbjørn Gønning / Dagbladet Vis mer

- Ett av hovedspørsmålene i saken blir om det er tilstrekkelig bevis for at de to har drept henne eller ikke, sier aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari til NTB.

Aktoratet har kalt inn rundt 35 vitner. Noen av dem er åstedsvitner, andre var venner av Faiza. I tillegg kommer polititjenestemennenes forklaring.

- Bare en hypotese De to tiltalte er forholdsvis samstemte i sine forklaringer.

- Ett punkt er avgjørende, nemlig om det finnes noe som helst bevis for påstanden om at det er bestilt et drap. Vi mener det er en hypotese fra politiets side som det ikke er dekning for, sier Kahns forsvarer, advokat John Christian Elden.

Det er ventet at aktor i stor grad vil konsentrere seg om hva slags kontakt de to mennene hadde i forkant av kidnappingen og drapet. Khan skal ifølge tiltalen ha gitt Nyfløt 5000 kroner for å kjøpe tape, buntebånd, hansker, søppelsekker og en øks for å gjennomføre oppdraget.

- Det viktigste for min klient er å bli trodd på at det var en tragisk ulykke. Han hadde ikke til hensikt å skade henne, sier Sulland.

(NTB)

Faiza Ashraf ble kidnappet, bortført på Haslum i Bærum.
Foto: Politiet
Faiza Ashraf ble kidnappet, bortført på Haslum i Bærum. Foto: Politiet Vis mer