MÅTTE KJEMPE PÅ NYTT: Liv Oddhild Lyng (50) mener behandlingen hun fikk på sykehuset ødela helsa. Hun knuste staten i tingretten, men nå venter hun på dom i ankesaken som ble behandlet i Borgarting lagmannsrett denne uka. 
Foto: Stig Høynes
MÅTTE KJEMPE PÅ NYTT: Liv Oddhild Lyng (50) mener behandlingen hun fikk på sykehuset ødela helsa. Hun knuste staten i tingretten, men nå venter hun på dom i ankesaken som ble behandlet i Borgarting lagmannsrett denne uka. Foto: Stig HøynesVis mer

Retten fikk ikke høre hvor hardt nakkeskadde Liv ble holdt fast

Involvert helsepersonell «husker ikke». Dermed blir legestriden i retten avgjørende for hennes skjebne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Etter avslag hos Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) og i Pasientskadenemnda, føles det veldig godt endelig å bli trodd. Retten fester lit til min forklaring, og legenes sprikende forklaringer er blitt lagt merke til, uttalte Liv Oddhild Lyng (50) til Dagbladet i juni 2011 etter å ha vunnet fram i Oslo tingrett.

Men staten anket den knusende dommen, og ankesaken ble behandlet i Borgarting lagmannsrett torsdag og fredag i forrige uke.

- Jeg har ingen følelse av hva utfallet blir. Jeg tør ikke håpe, sier Lyng etter to utmattende dager i retten hvor det utspant seg den reneste dragkamp mellom Pasientskadenemndas eksperter og hennes leger.

Bilulykke Lyng ble skadd i nakken og bakhodet i en bilulykke i 1990. Etter mange år med plager, gjennomgikk hun i 2001 en såkalt avstivingsoperasjon i Tyskland.

Nakkeoperasjonen var vellykket og Lyng klarte, etter flere år som ufør, endelig å gå på jobb igjen, i halv stilling.

Inntil hun 6. november 2006 skulle gjennomgå en gastroskopiundersøkelse på Nordfjord sjukehus på grunn av indikasjon på jernmangel.

Ved gastroskopi blir et instrument ført forbi svelget og ned i magen.

«Vegret seg kraftig» Liv Lyng ble utsatt for i alt fire mislykkede forsøk på å få det fleksible skopet forbi svelget og ned i magen fordi hun ifølge journalen «vegret seg kraftig» og hadde voldsomme svelgereflekser. Det framgår også at hun skal ha blitt dopet ned og holdt fast av to sykepleiere.

NAKKEOPERERT: Liv Lyng ble nakkeoprerert i Tyskland i 2001. Foto: Privat
NAKKEOPERERT: Liv Lyng ble nakkeoprerert i Tyskland i 2001. Foto: Privat Vis mer

I juni 2011 fastslo Oslo tingrett at den nakkeopererte kvinnen har krav på erstatning fordi sykehusbehandlingen forverret helsa hennes betraktelig.

- Vi er ikke enige i at det foreligger årsakssammenheng mellom forsøket på gastroskopiundersøkelse og anført skade, og vi er ikke enig i at det foreligger svikt i helsehjelp ved behandlingen, sa Pasientskadenemndas advokat, Christina Julsrud Thorstensen, i sitt innledningsforedrag.

Både legen som utførte gastroskopiforsøkene og en av sykepleierne som var involvert var stevnet som vitner i Borgarting lagmannsrett.

De hevdet at de ikke husket hvordan den aktuelle undersøkelsen forløp, men understreket at fastholdingen, som det blir referert til i sykehusjournalen, nok ikke innebærer stor maktbruk, men handler om å støtte hodet slik at man unngår uheldige vridninger.

Legestrid Nå må lagmannsrettens tre dommere finne ut av hvilke legeeksperter de skal lytte til.

Pasientskadenemndas advokat hadde gjennom rettsforhandlingene tre legeeksperter ved sin side: NPEs rådgivende leger Norvald Langeland og Arne Færden som også var til stede under tingrettsbehandlingen, men også nevrokirurg Roald Baardsen som nemnda hentet inn som sakkyndig vitne til lagmansrettsforhandlingene.

Ingen av statens eksperter mener det er årsakssammenheng mellom undersøkelsen på sykehuset og pasientens plager.

RØNTGEN: Bildet viser metallkonstruksjonen i Liv Lyngs nakke. Foto: Privat
RØNTGEN: Bildet viser metallkonstruksjonen i Liv Lyngs nakke. Foto: Privat Vis mer

Nemndas eksperter har aldri undersøkt Liv Lyng, men baserer sine vurderinger utelukkende på sakens papirer. De hevder at sykehuset hadde grunn til å gjennomføre gastroskopiundersøkelsen, og kan ikke se at Lyngs plager har endret karakter etter undersøkelsen.

Lyng førte tre legevitner som alle har hatt henne til behandling. Hennes fastlege Thomas Vingen Vedeld forklarte at Lyngs plager ble «klart verre» etter gastroskopiundersøkelsen, og at hun i ettertid måtte sykehusinnlegges på grunn av smerteanfall.

Hennes smertelege, anestesispesialist Trond Magne Stokke, la fram røntgenbevis for at nakkeskaden hadde forverret seg etter gastroskopiundersøkelsen, men dette ble trukket i tvil av nemndas eksperter.

Pensjonert overlege Jan Roar Orlin påpekte at Liv Lyng var nokså frisk da hun kom til sykehusundersøkelsen, men at hun var svært syk da hun våknet opp etter undersøkelsen.

METALLKONSTRUKSJON: Liv Lyng fikk operert inn metallplater for å stive av nakken. Foto: Privat
METALLKONSTRUKSJON: Liv Lyng fikk operert inn metallplater for å stive av nakken. Foto: Privat Vis mer