FRIGIR OPPTAK FRA RETTEN:  Oslo tingrett gir pressen tilgang til alle lydopptak fra åpen rett i Treholt-saken. PST må også oversende lydopptak fra lukket rett for mulig avgradering. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FRIGIR OPPTAK FRA RETTEN: Oslo tingrett gir pressen tilgang til alle lydopptak fra åpen rett i Treholt-saken. PST må også oversende lydopptak fra lukket rett for mulig avgradering. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Retten frigir Treholt-opptak

Oslo tingrett gir pressen tilgang til alle lydopptak fra åpen rett i Treholt-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST må også oversende lydopptak fra lukket rett for mulig avgradering.

Dette skjer etter at Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund og 20 redaksjoner i mai gikk sammen om et brev der de krevde å få tilgang til lydopptakene i spionasjesaken mot Arne Treholt i 1985.

Hovedforhandlingene gikk i Eidsivating lagmannsrett, som nektet pressen innsyn i opptakene og deler av dommen av hensyn til rikets sikkerhet.

Men pressen har hevdet at å nekte dem innsyn i en så stor sak er et inngrep i pressefriheten. I tillegg har de klaget over at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) aldri har begrunnet hvorfor de har ment at opptakene inneholder opplysninger som kan true Norges sikkerhet.

PST har gjentatte ganger avvist pressens krav om innsyn i hele opptaksmaterialet fra rettssaken som endte med at tidligere byråsjef Arne Treholt i Utenriksdepartementet ble dømt for landsforræderi i 1985.

Lydopptakene fra lagmannsrettens behandling av saken i 1985 er på til sammen 175 timer, og Treholt har samtykket i at pressen nå gis tilgang til disse.

(NTB)