DOMMERNE: Wenche Elizabeth Arntzen og Arne Lyng skal dømme Anders Behring Breivik. Her blir de offentliggjort av sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo Tinghus 
Foto: Christian Roth Christensen
DOMMERNE: Wenche Elizabeth Arntzen og Arne Lyng skal dømme Anders Behring Breivik. Her blir de offentliggjort av sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo Tinghus Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

- Retten har bedt om forslag til nye Breivik-sakkyndige

Det melder VG. - Ingen avgjørelse er tatt ennå, sier sorenskriver Geir Engebretsen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): VG skriver i ettermiddag at Oslo tingrett har bedt partene komme med konkrete forslag til sakkyndige som kan foreta en ny vurdering av Anders Behring Breivik (32), og at flere av de sentralt plasserte aktørene i rettsprosessen føler seg sikre på at retten kommer til oppnevne nye sakkyndige seinere denne uka.

Sorenskriver Geir Engebretsen sier til Dagbladet at man fremdeles er inne i et vurderingsarbeid, og at det ikke ennå er tatt noen avgjørelse.

- Det er ikke truffet noen avgjørelse ennå. Det skjer i løpet av uka, sier sorenskriveren.

- Det er dommerne som bestemmer dette, og jeg tror ikke man bør gå ut ifra at de ikke opererer med to parallelle tanker i hodet samtidig, legger han til.

Ulike meninger Det var like før jul at alle involverte parter i rettssaken mot Anders Behring Breivik mottok et brev fra Oslo tingrett der det oppfordres til at de respektive gjør det klart for retten om de ønsker at det oppnevnes nye sakkyndige eller ikke.

Fristen for å melde ifra gikk ut torsdag forrige uke, og dagen etter samlet de forskjellige aktørene seg til møte.

Blant dem som ønsker nye sakkyndige, er bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, som jobber som advokat for Stabell & Co.

- Vårt firma ønsker nye sakkyndige, fordi vi mener det har kommet for mange innvendinger mot den forrige rapporten. Blant annet når det kommer til behovet for kvalitetssikring av rapporten og habiliteten til Sørheim og Husby, sier Larsen til Dagbladet.

Ønsker ikke nye sakkyndige Påtalemyndigheten ved statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh sendte forrige uke sin innstilling til Oslo tingrett om det bør gjennomføres en ny rettspsykiatrisk vurdering av Anders Behring Breivik eller ikke.

De mener det ikke er behov for oppnevnelse av nye sakkyndige. Heller ikke Breivik selv eller hans forsvarere ønsker nye sakkyndige, og statsadvokatene mener retten bør vektlegge dette.

Samtidig skriver statsadvokatene at de ikke vil motsette seg en ny oppnevnelse dersom retten kommer fram til det motsatte. Holden og Bejer Engh viser til at flere bistandsadvokater ønsker nye sakkyndige på vegne av sine klienter.