-Retten har kokt suppe på spiker

Forsvarerne til de Nokas-tiltalte reagerer knallhardt på den strenge dommen mot samtlige tiltalte. -Dette er en rystende dom som bare tilfredsstiller blodtåka i Stavanger, sier advokat Steinar Wiik Sørvik til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Hans klient Lars-Erik Andersen var den som tok dommen tyngst. Støtt og stadig gjemte han hodet i hendene, han sukket og leppene bevret, han var fullstendig knust da han forlot retten.

-Han er veldig skuffet, fordi han hele tida har hevdet sin uskyld, sa Wiik Sørvik.

Advokaten bladde i dommen etter at retten ble hevet og ble bare rødere og rødere i ansiktet.

-Jeg er sjokkert, det er den mest grusomme dommen jeg har opplevd i hele mitt liv. Dommen beviser at denne saken aldri skulle ha gått i Stavanger, hevdet advokaten.

Fasiten gitt på forhånd

Han beskyldte endog retten for å overgått aktor i sin argumentasjon for at de tiltalte var skyldige.

-I fire timer leste dommeren fra dommen, bare en gang nevnte han ordet tvil, og da gjaldt tvilen om Toska skulle dømmes til forvaring eller ikke. Dette minner meg om historieskriving der fasiten er gitt, og så tilpasses virkeligheten til den sannheten man vil ha fram, sa advokaten.

Wiik Sørvik anklaget dommer Bjørnestad for å ha svært dårlig vuderingsevne. Dommerene påpekte fleree ganger at flere av de tiltalte unnlot å skaffe seg troverdige alibier, sjøl om de måtte skjønne at de var i politiets søkelys i Nokas-saken.

-Dette er å snu alt på hodet. Skal 4,5 millioner uskyldige nordmenn slå på tråden til politiet og si at \'heihei, jeg var ikke der\'. Argumenter for tvil er totalt frafærende i denne dommen. Jeg trodde vi hadde en voksen dommer i denne saken, men retten har bare kokt suppe på en spiker. Jeg er sjokkert, tordnet den kjente forsvarsadvokaten, som nå ser fram til ankesaken i lagmannsretten i høst.

Alibibløff og pengeforbruk

Andre forsvarere reagerte i samme retning som Wiik Sørvik, men med lavere røst. Det gjennomgående i dommen er at de tiltalte er dømt på grunnlag av DNA-treff, alibi-bløffer og uforklarlig høyt pengeforbruk etter Nokas-ranet. Retten mener også at flere av de tiltalte har tilpasset sine forklaringer til politiets bevismateriale.

Aktoratet har ikke klart å legge fram direkte bevis at for flere av de Nokas-tiltalte deltok i selve ranet. For noens vedkommende foreligger det heller ikke DNA-treff. Men de tiltalte har vært i Stavanger ransdagen, de har beveget seg mistenkelig, hatt mobiltelefonen avslått og kjent andre tiltalte. Denne indisierekken har vært nok til å dømme flere av de tiltalte.

Retten påpeker at det er for mange tilfeldigheter og påfallende sammentreff som ikke kan forklares naturlig. Derfor trekker retten den slutning at også disse tiltalte har deltatt i ranet.

For den tiltalte 27-åringen fra Sandnes er dommen brutal. Han handlet varer og var sjåfør for David Toska, han møtte noen østlendinger som seinere var med på ranet og han så noe våpen og ransutstyr i ranerens dekkleilighet. Han var ikke tiltalt for å ha vært med på selve ranet.

Likevel er han dømt til fire års fengsel. Og når han kommer ut som fri mann om tre år, møter han et erstatningskrav som vil gjøre ham til gjeldsslave resten av livet.

- BLODTÅKE: Forsvarer Steinar Wiik Sørvik mener NOKAS-saken ikke burde gått i Stavanger.
KNUST: Sørviks klient Lars-Erik Andersen tok dommen tungt.