Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Retten jeg har til å lage mat er å trykke på knappen på en eggekoker

Breivik forklarer seg i søksmålet mot staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Anders Behring Breivik (37) har startet sin forklaring i gymsalen i Telemark fengsel, Skien.

Det er satt av tre timer og et kvarter til 37-åringens forklaring. Breivik ankom retten i håndjern og kledd som i går. Han har på seg samme dress. Etter at han fikk fjernet håndjernene ble han tildelt blant annet en klokke uten reim og papirer. Det er ventet at Breivik har forberedt en slags tale på cella.

Breivik gjorde ikke nazi-hilsenen i retten, og etterkom med det rettens ønske.

Breivik inntok vitneboksen midt i salen like over klokka 09. Han oppga navn og personalia, samt bosted som er Telemark fengsel avdeling Skien.

- Stilling, det er kanskje ikke så aktuelt? spurte dommer Sekulic.

- Jeg er partisekretær i partiet Den nordiske stat, svarte Breivik.

Tingrettsdommer Helen Andenæs Sekulic ba Breivik om å holde seg til det søksmålet handler om: Soningsforholdene i fengslet. Hun advarte ham om at han vil bli avbrutt hvis han snakker om ting som er på siden av temaet.

Forklarer seg om nakenundersøkelser Advokat Storrvik innledet med å spørre Breivik om nakenransakingen og håndjernbruk på Ila.

- Jeg har prøvd å dokumentere alt, så jeg har fulgt med på alle ulike inngrep de har brukt. Fram til i dag har jeg vært gjenstand for 885 nakenransakinger. Ca 880 på Ila, og ca 5 i Skien, sier Breivik.

Han viser retten hvordan en nakenransakelse fungerer.

- Det er forståelig hvis det er et behov for det, hvis det er folk som har historikk med angrep eller liknende. Jeg har oppført meg eksemplarisk i fengsel i fem år. I begynnelsen var det en logikk i det, men det ble meningsløst. Det var i forbindelse med hver lufting, sier Breivik.

Han hevder han kjenner lovverket veldig godt og hevder det ikke var lov. Han mener han ble påført håndjern 2300 ganger. Han mener det var krenkende.

- Bieffekten var at jeg ikke benyttet meg av lufting, jeg ville ikke trene. Det var en for høy pris å betale. Det var ikke fri tilgang, mener han.

Han hevder betjentene på Ila ikke hadde lov til å prate med han og at han ikke snakket med dem de to første årene.

Eggekoker Breivik mener han i realiteten ikke har fått noe aktivitetstilbud i fengselet, og sier tilbudet om å spille innebandy eller sjakk uansett ikke var aktuelt for ham.

- Retten jeg har til å lage mat er å trykke på knappen på en eggekoker. Jeg har satt inn en pizza i ovnen en gang, sier han.

Han sier han en gang fikk et pepperkakehus i fem deler, som han satt sammen.

- Det var noe alle de innsatte fikk, sier han.

Besøk Breivik mener den profesjonelle besøksvennen han har, en major i forsvaret, har som oppdrag å bearbeide ham.

- Men han er en hyggelig person, og det er bra samtaler, men han har ikke lov til å fraternisere med meg. Det er en meningsløs relasjon. Jeg får ikke bygge relasjon med ham, sier han.

- Hva slags kontakt har du hatt uten glassvegg?

- Jeg har aldri hatt kontakt med mennesker uten glassvegg, med unntak av en person; moren min før hun døde.

Lufting Breivik sier han har fått lov til å gå noe i den store luftegården i Skien fengsel, og han mener det kom i etterkant av kritikken fra Sivilombudsmannen og at han har anlagt et søksmål.

- Det er noe jeg setter veldig stort pris på. Forskjellene i sanseinntrykk fra en liten betongboks til en stor luftegård er helt utrolig. Det er helt fantastisk, sier han.

Han hevder nattsjekkene gikk på at han måtte vise livstegn og at betjentene ikke stoppet før de fikk et livstegn fra ham.

Underveis i forklaringa stopper hans egen advokat Øystein Storrvik ham og ber ham holde seg til fakta og ikke argumentere.

Brev - I praksis har jeg ikke fått sende brev siden 8.8 2012. Fra jeg kom til Skien fengsel har jeg ikke fått sende noen brev til venner og støttespillere, og de er ikke ekstreme, bare konservative. Av de 300 brev jeg har sendt, har bare fem kommet gjennom kontrollen.

- Motparten hevder annet? påpeker Storrvik.

- Ja, det er forkastelig at de sier at jeg har fått sende brev, sier Breivik, som mener han han fått 3500 støttebrev. Han mener brevkontrollen i praksis også har vært besøksforbud.

Storrvik avbryter ham og ber ham holde seg til fakta.

Han hevder han ikke har satt umulige betingelser til brev og besøk. Eneste unntak var hans far som ville vite hva som gikk galt i oppveksten, som gjorde at han ble som han ble, noe han ikke kunne akseptere, hevder Breivik.

Familie Storrvik spør om Breiviks kontakt med familie:

- Jeg har, eller hadde et stort nettverk, før jeg kom ut av det politiske skapet. Men disse menneskene - som er venner og støttespillere - har familie og karriere å tenke på, og må beskytte sine interesser og derfor vil ikke de besøke meg, og det forstår jeg godt, sier Breivik.

Storrvik presiserer at det er familie-kontakt han lurte på:

- Jeg har 14 familiemedlemmer. Jeg hadde god kontakt med dem fram til aksjonen, men av samme grunn som jeg nettopp nevnte, må også de beskytte karrierene sine og familiene sine, og har derfor sagt at de aldri kan ha kontakt, og det forstår jeg godt, sier han.

Etter å ha mottatt spørsmål fra sin advokat gikk Breivik over til å lese opp en forberedt tale som han anslår vil vare i halvannen time.

Saksøker staten Breivik har saksøkt staten for det han mener er brudd på den europeiske mennneskerettighetskonvensjonen (EMK), kapittel 3 og 8.

Han mener, ifølge sin advokat Øystein Storrvik, å ha fått isolasjonsskader som følge av soningsforholdene i Ila fengsel og Telemark fengsel.

Storrvik uttalte til Dagbladet tidligere denne uka at han og Breivik har snakket mye om hva Breiviik skal ta opp under forklaringa si i dag, og at han er forberedt på å bli stanset av dommeren dersom han begynner å snakke om annet enn det som er relevant for søksmålet.

- Ja, vi har snakket mye om det, det er klart. Jeg ønsker ikke å foregripe hans forklaring. Det som er relevant for saken kan dekkes innenfor de tre timene, sa Storrvik.

- Hva er Breiviks viktigste budskap?

- Det ønsker jeg ikke å foregripe. Det vi fokuserer på er soningsforholdene.

- Dette er en sak som er veldig viktig for ham, sa advokaten.

I går holdt Breiviks advokat Storrvik et innledningsforedrag, etterfulgt av at regjeringsadvokat Marius Emberland holdt sitt foredrag.

Emberland sa blant annet at Breivik er svært farlig mann, som ikke er til å stole på. Han ba retten ta med seg dette i sin vurdering av saken. Regjeringsadvokaten mener forholdene Breivik soner, og har sonet under, ikke bryter med EMK.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media