- Retten krever at Talleraas skulle vite mer enn pensjonsstyret selv

Anders Talleraas anker pensjonsdommen.

ANKER: Anders Talleraas ble sammen med Magnus Stangeland dømt i pensjonssaken på fredag. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
ANKER: Anders Talleraas ble sammen med Magnus Stangeland dømt i pensjonssaken på fredag. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Talleraas anker dommen i pensjonssaken. Det melder Nettavisen. 64-åringen ble fredag dømt til seks måneders fengsel.

Magnus Stangeland besluttet allerede i helga å anke fredagens dom fra Oslo tingrett.

Anders Talleraas ble på fredag dømt til fengsel i seks måneder. Magnus Stangeland ble dømt til fengsel i 60 dager. Begge ble dømt for grovt uaktsomt bedrageri, slik Økokrim hadde lagt ned påstand om.

Enstemmig De to må også betale saksomkostninger på 100 000 kroner.

Advokat Bjørn Stordranger sier han er sterkt uenig i dommen.  

- Retten har i realiteten krevet at Talleraas skulle visst mer om pensjonsordningen enn pensjonsordningens administrasjon og styre selv visste, sier han.

- Tingretten legger til grunn at administrasjonen aksepterte at styrehonorarer falt utenfor og at man ikke anvendte skattelovens inntektsbegrep. Likevel mener retten at de tiltalte skulle ha funnet ut noe annet, nemlig det retten i ettertid mener er en korrekt tolkning av stortingspensjonsloven, sier han, og legger til:

Svært uenig - Som verken administrasjonen eller styret selv var klar over på det aktuelle tidspunkt.

På spørsmål fra Dagbladet om hvilke andre innvendinger Talleraas har mot tingrettsdommen sier Stordrange:

- Det er mange punkter i denne dommen vi er uenig i. Særlig gjelder det klarthetskravet etter menneskerettighetene. Det er en uklar lovbestemmelse som retten har lagt til grunn. Det kan ikke være utgangspunktet for en straffedom.

- Men vi har ikke skrevet anken ennå, understreker han.
Enstemmig Dommen var enstemmig

- En søker har overhode ikke rett til pensjon, hvis han fra inntreden i ordningen har pensjonsgivende inntekt, herunder fribil, styrehonorar eller næringsinntekt, som overgår stortingspensjonen, sa dommer Jannicke Johannessen om Talleraas.

Johannessen la i retten vekt på at retten har sortert både styrehonorar og tilgang til fri bil som en del av inntektsgrensa for hvor mye stortingspensjonister kan motta utenom den ordinære stortingspensjonen.

Forledet Dommer Johannessen la vekt på at de to selv kunne tatt initiativ til å rette opp de uberettigede pensjonsutbetalingene.

- De to har forledet Stortingets pensjonsordning til å tro at de har hatt rett på pensjon, sa dommer Johannessen.

Retten mente at Talleraas handlet grovt uaktsomt, slik Økokrim la ned påstand om.

- Det var Talleraas selv som satte likhetstegn mellom tilfeldig inntekter og styrehonorarer. Han har utvist grov uaktsomhet. Talleraas er sterkt å bebreide for at han ikke har satt seg skikkelig inn i ordningen, sier dommeren.

MEDIETRYKK: Anders Talleraas i retten på fredag. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
MEDIETRYKK: Anders Talleraas i retten på fredag. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer