Retten løslater 13-åringens mor

Besluttet Gjøvik tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK/OSLO (Dagbladet): Mora til den 13 år gamle jenta som ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften løslates, besluttet Gjøvik tingrett i dag.

Politiet opplyser kl. 18 i dag at de ikke anker tingrettens beslutning.

- Denne saken er prøvd i rettssystemet én gang, og det får være nok, sier påtaleansvarlig Linn Hilde Fosso.

Mora i 40-åra er siktet for grov omsorgssvikt og for å ikke ha gitt dattera nødvendig hjelp.

Det ble i dag hold fengslingsmøtet der politiet begjærte fire ukers varetektsfengsling for mora i 40-åra. Forsvarer begjærte løslatelse i saken.

Ikke fare for bevisforspillelse Siktede var ikke til stede da kjennelsen ble lest opp i Gjøvik tingrett rundt klokka 17.00 i ettermiddag.

- Tapet av datteren er altoverskyggende, men hun er glad for å bli løslatt, sier siktedes forsvarer Aasmund Olav Sandland til Dagbladet like etter at han og hans klient ble kjent med siktelsen.

- Vi må få lese kjennelsen, slik at vi forstår hva som er grunnlaget for løslatelsen. Vi sitter med en del opplysninger som vi synes det er viktig å få belyst. Det er mye arbeid som må gjøres for å sikre at det riktige bildet kommer fram, sier påtalesjef Linn H. Fosso i Innlandet politidistrikt til NTB.

Tingrettsdommer Cathrine Fossen anfører i kjennelsen at det vil være svært inngripende å fengsle mora. Retten peker på at kvinnen er i dyp sorg etter datterens død og psykisk svært nedbrutt. Retten mener det er et spørsmål om hun overhodet vil være i stand til å være i fengsel.

Moren har, siden hun ble pågrepet nyttårsaften, oppholdt seg på psykiatrisk sykehus. Likevel ble hun funnet medisinsk skikket til å forklare seg under dagens fengslingsmøte i Gjøvik tingrett, som er første gang hun forklarer seg for politiet.

Forklarte seg i retten Morens forklaring varte i halvannen time. Kvinnen i 40-åra brast i gråt da hun forlot retten, og pressekonferansen, som var planlagt klokka 15, måtte utsettes på grunn av tidsbruken.

Den siktede kvinnens forsvarer Aasmund Olav Sandland har tidligere sagt at siktelsen er meningsløs, og at han derfor begjærte klienten løslatt.

- Hun har sittet i varetekt og på sykehuset, og planlagt datterens begravelse, sier Sandland til Dagbladet nå i ettermiddag.

Venter på obduksjonsrapport Politiadvokat Mari Lauritzen Hasle opplyste på en pressekonferanse før kjennelsen ble offentlig at etterforskningen fortsetter, med bl.a. avhør og gjennomgang av elektroniske spor. Hun understreker at den endelige obduksjonsrapporten ikke foreligger ennå.

Hun forteller at politiets siktelse i hovedsak bygger på hva som skjedde i perioden høsten i fjor til nyttårsaften. I denne perioden flyttet mor og datter fra Bærum til Øystre Slidre og bosatte seg på hytta på Beitostølen.

- Hun ble funnet død i en slik tilstand at det er skjellig grunn til mistanke, sier politiadvokaten.