LØSLATT: Politiet ønsket å holde Blindern-vekteren varetektsfengslet i inntil én uke til. De mente det forelå fare for bevisforspillelse. Dette var ikke tingretten i Oslo enig i, og dermed gikk mannen fri i dag. Foto: BJØRN LANGSEM
LØSLATT: Politiet ønsket å holde Blindern-vekteren varetektsfengslet i inntil én uke til. De mente det forelå fare for bevisforspillelse. Dette var ikke tingretten i Oslo enig i, og dermed gikk mannen fri i dag. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

Retten løslater Blindern-vekteren. Sier han skulle bruke «bomba» i paintball-krig

Forsvareren: - Deilig at systemet virket av og til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet forsøkte i dag å fengsle den 35 år gamle Nokas-vekteren som er siktet for å ha avgitt falsk forklaring, trusler, falsk nødmelding og falsk anmeldelse etter den falske bombealarmen natt til onsdag 5. august i ytterligere en uke. Det ville Oslo tingrett ikke gå med på, og mannen ble løslatt - selv om politiadvokaten Kari Kirkhorn varslet at de ville anke avgjørelsen til lagmannsretten og ba om oppsettende virkning (at mannen skulle bli i arrest til anken var avgjort).

- Det er deilig å se at systemet av og til virker. Jeg er ikke overrasket over løslatelsen, men det er spesielt at påtalemyndighetens anke ikke gis oppsettende virkning, sier Staff, og legger til at dommeren var tøff.

Uvanlig situasjon Påtalemyndigheten endte med å ikke anke avgjørelsen. De ønsket å refengse mannen fordi de fryktet at han kan påvirke et vitne som skal inn til avhør innen kort tid.

Det hersket en viss usikkerhet fra politiets side i retten da mannen ble løslatt. De visste ikke helt hvordan de skulle håndtere situasjonen, og spurte dommeren om hun hadde løslatelsespapirer. Da svarte dommeren at de ikke trengte det, fordi mannen i dag var en fri mann, ettersom fengslingen gikk ut i dag.

Skulle spille paintball Den siktede forklarte seg i retten i dag om den bombeliknende gjenstanden han kastet ifra seg.

Ifølge hans forsvarer Trygve Staff ønsket han ikke å skape en slik trusselsituasjon eller å spre frykt. Han var redd for å miste jobben, og derfor iscenesatte han situasjonen hvor han hadde blitt skutt av to personer. Årsaken til at han hadde den bombeliknende gjenstanden i bilen er ifølge siktede at han skulle bruke den til å spille paintball. Den kastet han ifra seg for å skape en reell faresituasjon han kunne melde om til vaktsentralen. Egentlig så han de to mistenkelige personene på en annen vakt, ifølge Staff.

- Han hadde en gjenstand han hadde bearbeidet litt så den liknet på en bombeaktig ting. Tanken var jo at denne kunne benyttes som noe man forsvarte eller ville erobre i et paintballspill, sier mannens forsvarer, Trygve Staff til Dagbladet.

Bevisforspillelse Aktor og politiadvokat Kari Kirkhorn anførte at det fortsatt var fare for bevisforspillelse, ettersom politiet fortsatt ikke har fått snakket med et vitne som er jobbkamerat med den siktede. Retten mente det ikke forelå fare for bevisforspillelse, og dermed gikk mannen fri ut av lokalene.

- TØFF DOMMER: Vekterens forsvarer var fornøyd med avgjørelsen. Han mener dommeren var tøff som ikke ga anken til politiet oppsettende virkning. 
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
- TØFF DOMMER: Vekterens forsvarer var fornøyd med avgjørelsen. Han mener dommeren var tøff som ikke ga anken til politiet oppsettende virkning. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Politiet mener forklaringen om at vekteren gjorde handlingen i panikk, ikke henger ordentlig sammen. De mener det framstår mer planlagt enn som så. De mener også at denne ukas etterforskning har vist seg å styrke deres mistanke om at mannen ikke handlet på bakgrunn av at han fikk panikk.

- Vi mener opplysningene vi har i saken kan tyde på at det i hvert fall ikke er en panikkhandling, slik han hevder, sier politiadvokat Kari Kirkhorn til Dagbladet.