Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Retten mener 14-åring synes overgrep var «kult»

Kvinnelig lærervikar hadde sex med gutt. Oppsiktsvekkende dom, mener eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En kvinnelig lærervikar (30) er dømt til åtte måneders fengsel for å ha hatt sex med en mindreårig gutt, samt å ha avgitt falsk forklaring, skrev VG tirsdag. Kvinnen skal bare sone 90 dager av dommen fordi hun har flere barn og er gravid med en annen mann.

I domspremissene har retten reagert sterkt på at kvinnen skal ha misbrukt tillitsforholdet til den tidligere eleven, som var 14 år da forholdet startet. I dommen skriver retten at gutten kanskje synes det var «kult» da det skjedde. Og at «jevnaldrende gutter nærmest var misunnelige.

- Jeg kjenner ikke konkret til saken, men umiddelbart lyder dette oppsiktsvekkende. Å trekke fram slike forhold, er et helt urimelige premiss å legge til grunn i en dom. En 14-årig gutt er også et barn, som er under den seksuelle lavalderen. Barn har ikke ansvar for seksuelle forhold, det er de voksne som har det, sier professor og senterleder ved Senter for for kvinne og kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo, Harriet Bjerrum Nielsen til Dagbladet.no.

Kjønnsfordommer

Professoren er ikke alene i å være overrasket over dommens ordlyd. Guttens bistandsadvokat, Lars Braastad, har behandlet en rekke saker der mindreårige har hatt seksuell omgang med voksne. Aldri har han opplevd noe lignende.

- Jeg er egentlig ikke så overrasket over at retten beskriver hva fornærmede følte den gang dette skjedde, men jeg synes også at det burde kommet fram at denne oppfatningen endret seg over tid. Etter hvert følte han at det som hadde skjedd var negativt, sier guttens bistandsadvokat Braastad.

Han tror at retten ville vært mer forsiktige med å skrive noe slikt i en dom hvis det dreide seg om en mindreårig jente.

- Det handler nok litt om kjønnsfordommer. Om at noen tror at gutter skal være mer opptatt av sex enn jenter i denne alderen. Men jeg tror ikke det er noen forskjell på kjønnene i forhold til følelser, sier Braastad.

Ære

Kjønnsforsker ved Senter for for kvinne og kjønnsforskning, universitetet i Oslo, Wencke Mühleisen, synes det ser ut til at retten gjør alt for å «bevare guttens ære».

- Offerbegrepet gir umiddelbart feminine assosiasjoner. Vi vet fra undersøkelser at det er vanskeligere for gutter og menn å framstille seg selv som offer. Det handler om en slags tapt ære. Det å være mannlig offer går ikke så godt inn i vår kjønnsforståelse, sier Müleisen til Dagbladet.no.

Hun reagerer også på dens ordlyd.

- Jeg synes også det er interessant at kvinnen ikke blir trodd i sine voldtektsanklager. Det ser ut til at det er vanskelig å ta høyde for hva som bryter våre stereotyper i forhold til kjønn.

Senvirkninger

Bistandsadvokat Braastad har hatt en rekke saker i retten. Han synes at denne saken ligner veldig mye på lignende saker, der mindreårige jenter har vært involvert.

- I noen saker stemmer at mindreårige har synes det var spennende å ha seksuell omgang med voksne, der og da. Men etter et par år skjønner de at dette var galt. At de har brukt ungdomstida si på noe de ikke skulle ha gjort, sier han og fortsetter:

- Det største problemet i slike saker er senvirkningene. Når de blir eldre, vender ofte følelsene tilbake for fullt, og de involverte kan få psykiske problemer som gjør at de får problemer seinere i livet. Det kan også være problematisk for dem mens dette skjer, sier advokat Braastad.

Topp av isfjell

Det er svart sjelden at norsk rettsapparat behandler saker der mindreårige gutter har hatt sex med voksne. At dette betyr at få mindreårige gutter har seksuell omgang med voksne, tror imdlertid ikke forskere og advokat.

- Det har knapt vært slike saker der gutter er involvert, men jeg er ikke overrasket om det eksisterer like mange saker som omhandler gutter som det gjør med jenter. Dette er nok bare toppen av isfjellet, sier Braastad.

- Statistikken tilsier at veldig få mindreårige gutter er involvert, men det er klart at det er mørketall, sier forsker Mühleisen.

Dette er saken

  • Det var i Toten tingrett at kvinnen ble dømt til åtte måneders fengsel. Hun trenger ikke sone mer enn 90 dager, fordi hun har flere barn og er gravid med en annen mann.
  • Ifølge dommen gjennomførte kvinnen oralsex og samleie med gutten over en periode på et halvt år. Kvinnen traff gutten da han var hennes elev, i 2000.
  • Gutten skal ha slitt med depresjoner og selvmordstanker i etterkant.
  • I september 2005 valgte gutten å anmelde forholdet til politiet.
  • i januar 2006 svarte kvinnen med å anmeldte gutten for å ha voldtatt henne to ganger. Retten har funnet hennes anmeldelser lite troverdige.
  • Kvinnen vil anke dommen, ifølge hennes advokat Håvard Fremstad, melder VG.
OVERRASKET:</B> Professor Harriet Bjerrum Nielsen.
INTERESSANT:</B> Forsker Wencke Mühleisen synes dommen viser våre stereotyper i forhold til kjønn.
Hele Norges coronakart