Retten mener denne krasjen ikke er skyld i helseplagene

Svein Vidar Knutsen (35) må betale nær 200 000 kroner i saksomkostninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Etter det voldsomme bilsammenstøtet på E-18 ved Lillesand 7. juli 1999 har Svein Vidar Knutsen (35) slitt med helseproblemer som vond nakke, hodepine, nedsatt konsentrasjonsevne, svekket hukommelse, kroniske smerter og depresjoner.

Nå har Borgarting lagmannsrett bestemt at Knutsen bare skal ha 323 000 kroner i erstatning for nakkeproblemene og hodepinen. Retten tror ikke på at bilulykken er skyld i hans resterende plager.

- Rein overkjøring

Men erstatningssummen får ikke 35-åringen beholde.

Svein Vidar Knutsen er nemlig dømt til å betale 191 005 kroner i saksomkostninger til forsikringsselskapet. I tillegg kommer tilsvarende utgifter til egen sakførsel.

- Denne dommen er rein overkjøring. Du føler deg liten, og du har ikke mye du skulle ha sagt. De sakkyndige som retten støtter seg på i dommen har ikke engang undersøkt meg, sier Svein Vidar Knutsen til Dagbladet.no.

Ble ikke trodd

26. mars i år omtalte Dagbladet.no ulykken som har påført Svein Vidar Knutsen, hans sønn og hans samboer store helseplager.

KRAFTIG SMELL: Bilen moste inn i Svein Vidar Knutsens bil bakfra, med en fart på mellom 30 og 40 kilometer i timen, slik at Knutsens bil ble dyttet inn i bilen foran med stor kraft. - Både sønnen min, som den gangen var fem år gammel, samboeren min og jeg ble skadd i kollisjonen, og sliter til dags dato med senskader, sier han til Dagbladet.no. Foto: Privat/Asle Hansen
KRAFTIG SMELL: Bilen moste inn i Svein Vidar Knutsens bil bakfra, med en fart på mellom 30 og 40 kilometer i timen, slik at Knutsens bil ble dyttet inn i bilen foran med stor kraft. - Både sønnen min, som den gangen var fem år gammel, samboeren min og jeg ble skadd i kollisjonen, og sliter til dags dato med senskader, sier han til Dagbladet.no. Foto: Privat/Asle Hansen Vis mer

Selv om Knutsen har fått påvist «ligament- og membranskader i øvre nakkeregion», vant han ikke fram med sitt erstatningskrav på drøyt 1,5 millioner kroner i Oslo tingrett i desember 2005.

Tingretten kom til at Svein Vidar Knutsen skal ha 323 000 kroner i erstatning for nakkesleng med påfølgende stiv og vond nakke og hodepine som følge av bilulykken i 1999.

Retten mente at forsikringsselskapet har ført bevis for at Knutsens resterende plager ikke kan relateres til ulykken.

«Retten legger således til grunn at selv om biluhellet ikke hadde inntruffet, ville Knutsen i dag ha hatt det alt vesentlige av disse øvrige plagene i dag», heter det i tingrettsdommen.

Spørsmålet om det er sammenheng mellom kollisjonen og alle Knutsens plager og i hvor stor grad forsikringsselskapet skal være erstatningspliktig var hovedspørsmålene Borgarting lagmannsrett skulle behandle i ankesaken.

27. april i år stadfestet lagmannsretten tingrettens dom.

«Lagmannsretten er etter en helhetsvurdering kommet til det samme resultat som tingretten når det gjelder spørsmålet om årsakssammenheng. Således finner lagmannsretten at Knutsen ikke har tilstrekkelig sannsynliggjort at følgende plager skyldes bilkollisjonen:

- subjektiv opplevelse av nedsatt konsentrasjonsevne

- subjektiv opplevelse av svekket hukommelse

- nedsatt psykomotorisk tempo

- kronisk smertesyndrom som omfatter betydelig mer av kroppen enn nakken

- redusert tålegrense/betydelig ømhet ved berøring av hud

- manglende utholdenhet og trettbarhet (asteni)

- psykiske og depressive problemer»

- Dette er for meg uforståelig. Hva annet enn ulykken kan ha medført plagene mine. Mine symptomer er helt vanlige blant nakkeskadde. Før kollisjonen hadde jeg ingen av disse plagene, framholder Knutsen.

35-åringen hevder at lagmannsretten, i likhet med tingretten, har oversett viktige medisinske funn.

- Jeg har fått påvist låsninger i nakkeledd og degenerative forandringer i skjelettet i nakken som retten rett og slett har sett bort i fra. Dessuten har fysioterapeut og kiropraktor påvist instabilitet i øvre del av nakken, påpeker han.

Anker til Høyesterett

Svein Vidar Knutsens håp er nå at rikets øverste dommere vil se på saken.

- Jeg mener dommen er feil på flere punkter. Vi vil derfor anke til Høyesterett, sier advokat Tor Kielland i advokatfirmaet Vogt & Wiig AS som representerer Knutsen.

Kielland er svært kritisk til at lagmannsretten i sin dom har valgt å vektlegge uttalelsene til utvalgte sakkyndige, mens domstolen har sett bort i fra en uttalelse fra en sakkyndig som taler til fordel for Knutsen.

- Blant annet støtter retten seg i stor grad på en sakkyndig som aldri har undersøkt min klient. Det synes jeg er uholdbart, sier Tor Kielland.