Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Retten mener French løy om flere kritiske punkter

Derfor dømte de ham til livstid i fengsel.

FÅR DOMMEN: En preget Joshua French under domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag. Foto: John Bompengo / NTB scanpix
FÅR DOMMEN: En preget Joshua French under domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag. Foto: John Bompengo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Vi fulgte rettsmøtet direkte.

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Dommer Serge Kabondo gikk svært detaljert til verks da han leste opp dommen mot Joshua French i Ndolo-fengselet i dag.

French ble dømt til livsvarig fengsel for å ha drept Tjostolv Moland.

Dommeren mener Moland umulig kunne ha tatt sitt eget liv, han mener French løy på flere punkter, og han mener funn i den kongolesiske rettsmedisinske rapporten - som i første omgang førte til at French ble tiltalt - viser at Moland ble dopet ned og drept.

Kripos er som kjent uenige i dette.

- Løy om vodka Kabondo mente French løy om vesentlige punkter:

- I Frenchs tilfelle så hadde han til hensikt å drepe Moland. Han har bevisst gjort en handling som førte til døden. Han ville frata Moland sitt liv. Det at han hadde funnet fram et nylontau og den holdningen han viste da de delte vodkaen. Han avsto fra å drikke mye og sa selv i retten at Moland drakk mer enn ham. Han hadde til hensikt å drepe og dette er derfor et overlagt drap, sa Kabondo.

Dommeren trakk fram Frenchs forklaring om hva han og Tjostolv Moland gjorde kvelden Moland døde. French forklarte at de to drakk en del vodka, så på dokumentarfilm og samtalte med hverandre.

Dommeren mente French har forklart seg motstridende og løyet om hvordan spriten kom inn i fengselet - French skal ifølge dommeren ha vinglet om hvorvidt blokksjef Freddie Ndemba i fengselet var delaktig i dette. Ndemba skal også ha forklart at han ikke fant noen tomflasker dødskvelden.

Dommeren mente også at det var underlig at Moland klarte å kle på seg selv, til tross for at han må ha vært «døddrukken» da han la seg, med en promille på 2,7.

- Det er umulig å tenke seg at offeret tok livet av seg, sa Kabondo.

- Løgn Kabondo mener at French har forklart seg usant om enkelte gjenstander som skal ha vært på cella da Moland døde. Kabondo mener at hvis French forklarte seg korrekt om disse gjenstandene, en kniv og et tau, burde disse ha vært å se på bilder som ble tatt etter dødsfallet. Gjenstandene var ikke å se, legger dommeren til grunn.

SKJEBNETIMEN: Joshua French under domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag. Foto: John Bompengo / NTB scanpix
SKJEBNETIMEN: Joshua French under domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag. Foto: John Bompengo / NTB scanpix Vis mer

- French tok livet av Moland ved hjelp av det tauet, sier Kabondo.

Han mener også fysiske funn på Moland underbygger dette.

- Dette forklarer hvorfor Moland ble funnet med klærne på. Hypotesen om at Moland tok sitt eget liv kan utelukkes, slo Kabondo fast.

Bedøvet Dommer Kabondo forklarte at retten har funnet det bevist at Moland ble bedøvet - og slett ikke bare drakk seg full, slik French hevdet. Retten mener French bedøvet Moland før han kvalte ham.

- Rettsmedisiner doktor Tshomba og doktor Arne Stray-Pedersen ble tilkalt av aktor for å obdusere Moland og fastslå dødsårsaken. De konkuderte foreløpig med selvmord. Men siden har de stått på hver sin side, sa Kabondo.

- Arne Stray-Pedersens rapport konkuderer med en promille på 2,7. Han sier så at en så høy promille fører til en kraftig rus. De norske sa at det ikke har foregått noe kriminelt. Disse rapportene er motstridende. Den kongolesiske beskriver kvelning med tau etter forgiftning. Den norske konkluderer med selvmord , på grunn av mangel på spor etter vold, sa Kabondo.

- Flyttet på Moland - Etter uenigheten er det utarbeidet nye rapporter, der den kongolesiske rapporten viser rester av benzodiazepin. Tshomba konkluderte deretter med at dødsårsaken var surstoffmangel i hjernen. Det ble ikke funnet etanol i urinen. Han utelukket at de drakk store mengder alkohol.

- Retten har forsøkt å finne fram til sannheten. Vi har ikke bare forholdt oss til eksperter fra Kongo og Norge. Vi har også vært på befaring og ved selvsyn konstatert at det ble funnet et grønt tau, en kniv og det ble konstatert at det tauet som skulle ha blitt brukt til hengning ikke hadde en knute. En person kan ikke henge seg uten å lage en knute, mente dommeren.

AVGJØRENDE: Denne rapporten, som påstår at Moland ble dopet ned, var kritisk for Joshua French. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
AVGJØRENDE: Denne rapporten, som påstår at Moland ble dopet ned, var kritisk for Joshua French. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Skadene er påført av en annen person, sa Kabondo.

Dommeren trodde ikke på Frenchs forklaring om at han fant Moland død på badet. Han mente Moland ble drept inne på cella, der de to drakk vodka sammen, og så flyttet ham inn på badet.

TRODDE IKKE PÅ FRENCH: Dommer Serge Kabondo mener det ikke er tvil om at Tjostolv Moland ble drept. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TRODDE IKKE PÅ FRENCH: Dommer Serge Kabondo mener det ikke er tvil om at Tjostolv Moland ble drept. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart